Crowdfunding recreatiesector betreft relatief grote projecten

In 2017 zijn er weer meer projecten (mede) via crowdfunding gefinancierd. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over crowdfunding in Nederland door Crowdfundmarkt. Ook de recreatiesector heeft de weg naar de crowdfundplatformen inmiddels gevonden.

Crowdfunding en recreatie
Crowdfunding via Horeca is net als vorig jaar het populairst; 18,9% van alle projecten. Recreatie heeft een klein marktaandeel:  3,2% (aantal projecten) en 4,8% (financieringsomvang). Dit zijn wel vaak grote projecten (gemiddeld 211.000 euro per project). Een gemiddeld Horeca project is ‘slechts’ 121.000 euro. Het marktaandeel van recreatieprojecten is in 2017 ook aanzienlijk gestegen.

De gemiddelde aangeboden rente van Recreatie project ligt met 7,7% laag ten opzichte van het gemiddelde van 8,5%. Let op, dit is aangeboden rente. Het werkelijk rendement op een project wordt gedurende de looptijd bepaald. Een ondernemer kan immers failliet gaan, vertraagd betalen, vervroegd aflossen, etc.

Voorbeelden van Recreatie projecten: www.crowdfundmarkt.nl/crowdfunding/recreatie.

Vier platformen domineren de markt
De 50 AFM geregistreerde Crowdfundplatformen zorgen in 2017 voor een marktomvang van 182,5 miljoen Euro. Als we kijken naar de marktaandelen, gebaseerd op financieringsomvang, dan hebben vier platformen in Nederland meer dan 50% van de markt in handen.  De top-4 bestond in 2017 uit (marktaandeel financieringsomvang tussen haakjes): Colin Crowdfund (20%), Geldvoorelkaar (15%), Funding Circle (8%) en ZIB crowdfunding (8%). Meer informatie: top 10 lijst

Hoe zit het met de betrouwbaarheid?
De crowdfundingmarkt is een relatief nieuwe vorm van financiering waarvoor zelfs nog wetgeving moet worden aangepast. We vroegen Frank van der Linden, co-founder van onafhankelijk platform Crowdfundmarkt.nl (doen zelf niet aan crowdfunding), naar de controle op betrouwbaarheid van de projecten. Van der Linden: “De betrouwbaarheid van individuele projecten wordt getoetst door de crowdfundingplatformen die deze projecten online zetten. Bij hun ligt dus een duidelijke zorgplicht. De AFM houdt een register bij met platformen die onder toezicht staan. Wij (red.: crowdfundmarkt.nl) nemen alleen projecten van deze platformen op in onze overzichten.”

Met dank aan: Crowdfundmarkt.nl

Branchevereniging voorstander van wetgeving
In Nederland is crowdfunding nog niet in de wet verankerd. Wel vaardigt toezichthouder AFM met regelmaat voorschriften uit. De crowdfundmarkt heeft inmiddels ook een eigen branchevereniging. Zij namen eerder het initiatief tot een gedragscode. Die code heeft onder meer tot resultaat dat alle aangesloten crowdfunding platforms nu uniform en publiek rapporteren over hun prestaties, waaronder hoeveel geld van investeerders er inmiddels is afgelost, wat er nog open staat en welk geld er naar verwachting niet terugkomt.
Op hun website wordt gepleit voor nieuwe wetgeving om de jonge bedrijfstak professioneler te maken: “Het is positief geweest dat crowdfunding heeft kunnen ontstaan zonder al te snel met een strenge wet geconfronteerd te worden: dan is de vernieuwing snel over. Gezien de groei van crowdfunding en de enorme diversiteit onder aanbieders, menen we dat aanpassingen in wet- en regelgeving verder bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van crowdfunding.”
Meer informatie: startcrowdfunding.nl/nieuws/consultatie-een-wet-voor-crowdfunding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *