Balans tussen beschermen & leerzame risico’s

Soms heb ik dat, ik zie mensen de dingen heel anders doen dan anderen. Ik verwonder me, en denk dan waarom doen ze zo? Zo was het ook met dit jonge gezin. Een vader, moeder en twee heel jonge kinderen. Dit jongste meisje kon nog maar net lopen. Maar ze mocht zelf overal heen lopen. De kamperende ouders waren heel relaxt en lieten de kinderen heel veel meer vrij dan dat we dat zien bij andere gezinnen.

Er was een groot verschil, de hummeltjes werden beschermd tegen de pittige voorjaarszon door een hoedje met lange flappen. En een degelijk zwemvest! Verder mochten ze vooral op avontuur, ze mochten banjeren over het strandje in de plassen, ze mochten op trappetjes klimmen, ze mochten van alles in hun mond stoppen. Tuurlijk hielden de ouders wel een oogje in het zeil, maar ze stonden niet steeds direct naast hen of achter hen. Ze gaven hun kinderen veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Natuurlijk hadden ze de kinderen voor de grootste risico’s beschermd. Zo konden ze fouten maken, ze zouden minder leuke dingen kunnen mee gaan maken. Maar ze zouden vooral veel gaan leren. Natte schoenen en sokken; voelt even koud aan, en morgen zijn ze vast wel weer droog. Ze zullen nu zelf wel weten dat het water nat is!

Vrijheid voor je medewerkers
Zo is het ook met medewerkers, hoe meer je ze laat avonturen en zelf ervaren, hoe beter ze zullen leren! Door ze vertrouwen te geven, feedback en misschien nog wel een theoretisch kader, zullen ze sneller en meer gaan leren. Bescherm ze wel tegen de grootste risico’s. Maar probeer daarin vooral heel zuinig te zijn. Hoe meer risico beperkende maatregelen je neemt, hoe minder er te avonturen en te leren valt! Controle voor een organisatie is belangrijk, je wilt immers weten wat het verband is tussen intentie en handeling en of dit gaat leiden tot resultaat. Heel vaak zie je dat organisaties hierin doorschieten door het beperken van handelingsruimte en het vergroten van verantwoordingsdruk. Het resultaat daarvan is juist vaak een tegenovergesteld effect en zie je dat het onderlinge vertrouwen, en de resultaten nog minder worden!

We hebben net de Semco style Quickscan laten uitvoeren. Het bouwen aan vertrouwen draait om volwassenen te behandelen als volwassenen. Om de overtuiging dat mensen die over de juiste informatie beschikken, de beste keuzes zullen maken voor zowel zichzelf als voor de organisatie. Geef je mensen de juiste informatie, zo weten ze hoe ze zichzelf en de organisatie moeten beschermen tegen (te) grote risico’s. Zorg dat jezelf de juiste informatie hebt, zodat je je mensen en je organisatie kunt beschermen tegen (te) grote risico’s. En weet dat we in de huidige maatschappij misschien wel iets te angstig zijn. Dat we de risico’s al heel snel als te groot zullen inschatten. Wij gaan nog eens kritisch kijken waar we onze mensen meer de juiste informatie moeten gaan geven. We gaan kijken welke (te stringente) regels we moeten verwijderen en we gaan kijken waar we het al helemaal goed doen. Genoeg huiswerk weer, zal ik maar zeggen. Maar een ding weten we zeker, als wij blije medewerkers willen hebben, dan zullen we nog wat meer moeten gaan sturen op het loslaten, het vertrouwen en de eigen verantwoording.

Heb jij vertrouwen in je organisatie en in je mensen? Heb je de juiste informatie en weet je waar echt grote risico’s op de loer liggen? Ik ben benieuwd, laat je het ons weten? Wil je ook met de Semco style aan de slag? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *