Nieuw record voor Efteling in aantal bezoekers en in financieel resultaat

De Efteling heeft het afgelopen jaar 5,43 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Dat is het hoogste aantal bezoekers in de geschiedenis van het attractiepark. Met dit aantal overschrijdt Efteling de 5 miljoen bezoekersgrens, die als maximum is gesteld in de huidige natuurvergunning.

De rechtbank in Den Bosch dwong in januari 2022 de provincie Noord-Brabant om De Efteling te controleren op het maximaal aantal bezoekers van 5 miljoen per jaar. Dat is de grens die is gesteld in de Wet Natuurbescherming en van toepassing is op De Efteling. In 2018 en 2019 werd de overschrijding nog gedoogd door de provincie.

Redactie – Zie ook: Efteling onaangenaam verrast door rechter: Maximaal 5 miljoen bezoekers per jaar

Reactie op ‘overschrijding bezoekersaantal’ (toegevoegd op 10-03-2023)

Steven van Gils, woordvoerder van de Efteling, legt uit dat de huidige bezoekcijfers niet tot problemen leiden met de vergunning: “In onze vergunning omtrent de Wet Natuurbescherming wordt gekeken naar verkeersbewegingen van onze gasten. Daarbij kwamen we lager uit dan 5 miljoen (4,73). Een verblijfsgast reist maar één keer en telt daarom maar één keer mee in de vergunning. In de branche is het gebruikelijk dat we het aantal bezoeken communiceren. Daarbij tellen verblijfsgasten dus meerdere keren mee.”

Sterke financiële resultaten

Zelfs met een korte sluiting in het begin van het jaar, vanwege coronamaatregelen, is dit mooie resultaat behaald. De stijging in aantal bezoekers is grotendeels te danken aan het feit dat men er weer op uit wilde. Ook werd het 70-jarig jubileum van het attractiepark gevierd met het tijdelijke sprookje ‘Efteling Wonderland’. De hoge bezoekcijfers vertalen zich ook weer in een sterk verbeterd bedrijfsresultaat. Diverse beperkingen, zoals sluiting van het ‘verdienmodel horeca’, zijn inmiddels weer verleden tijd en ook de kosten voor coronamaatregelen vallen veel lager uit.

Goede gastwaardering

“In 2022 is eens te meer gebleken dat de Efteling ertoe doet. We zagen dat de goede binding met onze bezoekers ervoor zorgde dat uitgestelde bezoeken werden ingehaald. Het grootste deel bestond uit schoolreizen en abonnementhouders. Dat geeft vertrouwen. Daarnaast is het ontzettend mooi dat we afgelopen jaar ons 70-jarig jubileum uitgebreid konden vieren met onze bezoekers en medewerkers. We kijken terug op een feestelijk en financieel uitstekend jaar met een goede gastwaardering van gemiddeld 8,6. Deze waardering is weer terug naar het niveau van vóór 2020 en 2021. Dat hebben we samen met alle medewerkers voor elkaar gekregen en daar zijn we trots op”, vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur Efteling.

Dat Efteling nog niet helemaal terug is op het ‘oude’ niveau, bleek onlangs tijdens de ANWB verkiezing van ‘Het Leukste Dagje Uit‘. De afgelopen twee jaar kwam Efteling niet meer voor in de top 3 van deze publieksverkiezing, terwijl Efteling in de jaren daarvoor steevast een kandidaat was voor de toppositie.

redactie

Meer informatie: www.efteling.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *