Efteling onaangenaam verrast door rechter: Maximaal 5 miljoen bezoekers per jaar

De rechtbank in Den Bosch dwingt de provincie Noord-Brabant om De Efteling te controleren op het maximaal aantal bezoekers van 5 miljoen per jaar. Dat is de grens die is gesteld in de Wet Natuurbescherming en van toepassing is op De Efteling. In 2018 en 2019 werd de overschrijding nog gedoogd door de provincie.

Entreegebouw De Efteling

De Efteling laat weten onaangenaam verrast te zijn door de uitspraak. Een woordvoerder van de Efteling laat weten: “We hadden deze uitspraak niet verwacht omdat we veel maatregelen treffen om stikstofdepositie intern te verminderen en dat maken we ook goed inzichtelijk. Daarnaast heeft Wet Natuurbescherming zeer nauwkeurig onze aandacht en loopt momenteel een nieuwe vergunningaanvraag. Die procedure blijkt echter uitdagend vanwege de wisselende wetgeving rondom stikstof en een vernieuwd stikstofdepositie rekensysteem ‘Aerius’.”

De afgelopen twee jaar is er, vanwege de coronasituatie, geen sprake geweest van overschrijding van de grens van 5 miljoen bezoekers. In 2017 (5.180.000), 2018 (5.351.572) en 2019 (5.257.000) oversteeg De Efteling wel de grens van 5 miljoen. De Efteling heeft plannen om het attractiepark de komende jaren nog verder door te laten groeien. In september 2021 werd nog een nieuwe aanvraag voor een natuurvergunning ingediend bij de provincie waarin een bezoekersaantal van 6 miljoen is opgenomen. Omwonenden spanden een rechtszaak aan, waarvan de zitting op 14 december 2021 plaatsvond. Zij bepleiten dat een overstijging van het maximum aantal bezoekers leidt tot een te hoge stikstofuitstoot – en dat daar handhavend tegen moet worden opgetreden. De provincie had in eerste instantie het verzoek om handhaving door de bewoners afgewezen.

De rechter gaf ‘de omwonenden’ dus gelijk en gaat nu zelf een handhavingsbesluit nemen.

Vervolgstappen

In de uitspraak draagt de rechter de provincie Noord-Brabant op om binnen tien weken een nieuw besluit te nemen op het handhavingsverzoek. Er is ook nog een beroepsmogelijkheid.

De Efteling, die in deze rechtszaak samen optrok met de provincie, weet op dit moment nog niet welke vervolgstappen genomen gaan worden: “We moeten nauwkeurig en samen met provincie bekijken of en wat de mogelijke consequenties zijn n.a.v. deze uitspraak.”

Meer informatie: https://uitspraken.rechtspraak.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *