Spelletjes weerstaan crisis en computer

Wie verwacht dat computerspellen de nekslag zijn voor bord- en kaartspellen, die heeft het mis. In Utrecht bestaat zowaar een florerend spellenkwartier met 6 spellenwinkels die binnen 200m van elkaar zijn gevestigd. Fysieke spellen brengt mensen bij elkaar aan tafel en daarmee vervullen zij een andere rol dan computerspellen.

Spelen in de winkel
Opvallend is dat bijna al deze spellenwinkels ook de mogelijkheid bieden om op de locatie spellen te spelen. Uiteindelijk moeten de winkels het hebben van de verkoop van spellen; maar je ziet dat deze winkels het grootste deel van hun tijd kwijt zijn aan het faciliteren van de spelende mens. Ook op vrijdagavond, als alle andere winkels gesloten zijn, dan is er hier nog volop drukte. Een aantal winkels organiseert ook speciale toernooidagen of spellenmiddagen.

Speltechniek
Bij een rondgang langs de zes winkels merk ik al snel dat er binnen de spellenwereld onderscheid gemaakt wordt naar soorten spellen. Zo zijn er typische liefhebbers van bordspelen (nationaal en internationaal), traditionele spelletjes en nieuwe spellen. Rondom het kaartspel Magic is een grote groep mensen actief, er zijn rollenspellen, en spellen met miniaturen. In deze winkels komen de populaire spellen als dammen, schaken of bridgen nauwelijks aan bod. Die hebben weer een heel eigen circuit.

spellen the jokerThe Joker
Spellenwinkel The Joker is al 20 jaar gevestigd aan de Oudegracht 230. De eigenaar ontvangt in zijn winkel vooral twee doelgroepen; een bordspellen-clan en de liefhebbers van kaartspel ‘Magic’. In de winkel zelf, in de werfkelder en zelfs in de etalage staan tafeltjes om te spelen. De winkel komt voort uit spellenverenigingen en dat zie je ook aan de gemoedelijke uitstraling en afwijkende openingstijden. Op vrijdag en zaterdagavond is er vaak nog volop ‘leven’ in de winkel. Spelletjes via internet worden niet als een bedreiging gezien: “Die kunnen nooit de gezelligheid van ‘samen een spelletje spelen’ vervangen. Waar wel een bedreiging in zit is de verkoop van spellen via internet. The Joker heeft immers (nog) geen webshop. Voor groepen die naar Utrecht komen biedt deze winkel ook aan om een spellenworkshop te organiseren.
Als we vragen naar een speltip, dan wordt het lastig. Een goede speladviseur zoekt immers het juiste spel bij de juiste persoon/groep. Vooruit, dan toch een tip: ‘Twilight Strugle’. En wie de wereld van Magic wil leren kennen? (elke nieuwe oplage van kaartseries breekt nog steeds verkooprecords.): www.nedermagic.nl
Meer informatie: www.the-joker.nl

Never Neverland
Nooit te oud om te spelen? Never Neverland bestaat inmiddels 12 jaar (Oudegracht 202) en richt zich vooral op Nederlandse bordspellen en traditionele spelletjes. Het is een overzichtelijke winkel met een bijzonder uitgebreid assortiment aan spelletjes. Passend bij de naam zij er spellen te vinden voor alle leeftijden. Op dit moment zijn populair (en makkelijk te leren): ‘Ticket to ride’, ‘Dixit’ en het kaartspel ‘Hanabi’. Deze eigenaar ziet dat internet en fysieke spellen elkaar kunnen versterken. In de tijd dat Wordfeud populair was op de smartphone, steeg ook de populariteit van het spel Scrable in de winkel. Veel klanten spelen zowel online als fysieke spellen.


Meer informatie: www.neverneverland.nl

Spellenwinkel Subcultures (1)
Subcultures heeft twee vestigingen in het spellenkwartier rond de Oudegracht. Tijn Rams heeft recent een vestiging verhuisd naar Oudegracht 183. Hier is men gespecialiseerd in bordspellen, kaartspellen en wargames. Zowel de fysieke winkel als de webshop bieden een uitgebreid assortiment. Bij Subcultures ziet men spellen als méér dan alleen een spelletje. Er worden ook spellen ontwikkeld die voor verschillende doelen kunnen worden ingezet; de zogenaamde Serious Games. Wat verder opvalt in de winkel zijn de vele miniaturen. Die maken onderdeel uit van spellen, maar de winkel organiseert ook workshops om de miniaturen te schilderen. Ook is deze winkel is actief met het organiseren van spellen-evenementen en spelletjesdagen. Interessant voor ondernemers die afwisseling zoeken; het game krat. Hierbij krijg je iedere twee maanden een krat met vijf wisselende spellen. Het systeem is vergelijkbaar met de leesmap.

Spellenwinkel Subcultures (2)
De tweede vestiging van Subcultures zou je bijna over het hoofd zien. De ingang is namelijk gelegen aan een werfkelder. (Oudegracht 194 – werf). Een bezoekje is absoluut de moeite waard. Dit is het domein van rollenspellen die je zowel binnen als buiten kunt spelen; een interactief spel en verhaal waarbij de spelers een rol aannemen. Wat meteen opvalt is het middeleeuwse wapenarsenaal met zwaarden, bijlen dolken en nog meer dodelijk tuig. Bij nadere inspectie blijkt het te gaan om zeer goed nagemaakte rubber-wapens. Ook kleding voor de rollenspellen buiten wacht hier op nieuwe gebruikers. Een deel van de werfkelder is ingericht als workshopruimte, waar kan worden gewerkt aan je nieuwe identiteit voor het rollenspel. Sommige spellen worden in de kelder gespeeld, maar Subcultures organiseert ook spellen op locatie voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Meer informatie: www.subcultures.nl, www.webstore.subcultures.nl

Het Lab
Dit is een winkel met een vrij groot oppervlakte (Oudegracht 207). Wekelijks krijgt ‘het Lab’ zo’n 80 tot 100 spelers over de vloer. Bij toernooien passen er maximaal 200 man in de ruimte die is verdeeld over twee verdiepingen. In deze winkel wordt vooral het spel ‘Magic’ gespeeld. Maar ook Board- Card- Miniature- en roleplaying- Games komen aan bod. De huidige eigenaar heeft de winkel twee jaar geleden overgenomen en heeft volop vertrouwen in de toekomst van spellen: “Mensen zoeken in deze tijd juist meer naar de gezelligheid van vroeger, die deze spelletjes bieden.”
Als we vragen om een paar tips voor laagdrempelige spellen, waar mensen snel mee aan de slag kunnen gaan, dan krijgen we het volgende lijstje: Verboden eiland (aanrader, want hier moet je samenwerken om je doelen te bereiken), De Vergeten Stad, Camel Cup en het bordspel Takenoko (weinig uitleg nodig, maar toch veel diepgang.)


Meer informatie: www.labyrinthfantasy.nl

Spellen en de recreatiesector
Voor de recreatiesector kunnen spellen ook een interessante toevoeging zijn. Het is bij uitstek een binnenactiviteit; en daarmee een prima alternatief op koude en regenachtige dagen; het brengt mensen bij elkaar; veel mensen kennen het fenomeen; en er is al een substantiële groep van spellenliefhebbers, die goed georganiseerd is. Er zit in Utrecht heel veel kennis op het gebied van spelletjes bij elkaar. Wie kansen ziet in spellen als aanvullende activiteit, wordt hier absoluut goed geïnformeerd. De eigenaren spelen de spellen zelf en kunnen je o.a. adviseren over moeilijkheidsgraad, tijdsduur en doelgroep/leeftijdsgroep.

Eén reactie

  1. Reuze gezellig, zo’n lange spellenavond bij The Joker.

    Na het eten, zo tegen kwart voor zeven op zaterdagavond, ben je hele avond onder de pannen en leer je nog eens een nieuw spel zonder de regels te hoeven lezen.
    ’s Nachts evt. nog ergens wat gaan drinken, nadat we na twaalven pas weg hoeven, super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *