Vrijdagmiddagblog! Boek versus e-boek

“Books are no more threatened by e-books, than stairs were by elevators.” – Stephen Fry. Heb jij afgelopen zomer een goed boek meegenomen op vakantie? Was dat een hard copie of een e-reader? De discussie of boeken ooit zullen verdwijnen leek mij een interessant onderwerp voor deze Vrijdagmiddagblog!

Kopen is niet direct lezen
Volgens Amerikaans onderzoek zouden e-boeklezers meer boeken kopen dan andere lezers. Een e-boeklezer koopt gemiddeld 24 boeken en een andere lezer koopt er slechts 15. Niet dat dit enigszins aan kan geven of iemand werkelijk een boek leest. Want uit Nederlands onderzoek blijkt dat 17% van de Nederlandse bevolking in twaalf maanden geen boek heeft gelezen. Terwijl 99% wel in die periode minimaal 1 boek heeft gekocht. (2012)

Vrouwen lezen meer
Vrouwen lezen aanzienlijk meer dan mannen. Gemiddeld leest een vrouw per jaar 11 boeken en een man leest er 9. Waarbij vooral vrouwen de voorkeur geven om een boek in de middag te lezen. Van alle boekenlezers leest meer dan de helft een boek ’s avonds. Favoriete genre? Romantische boeken.

tablet-vs-ereader-sunlight[1]
E-reader mee op vakantie. bron:digitaltrends
Doemdenkers versus pragmatici
De doemdenkers voorspellen dat boeken zullen verdwijnen, want tenslotte leest de ‘jonge generatie’ geen boeken meer. Ik vind dat een vreemde voorspelling als ik zie hoeveel mensen een boekenkast prominent in de kamer hebben staan en ik regelmatig hoor: “Deze moet je echt eens gelezen hebben.” Pragmatici zijn juist te spreken over het feit dat de leeservaring makkelijker wordt met een e-reader en we daardoor ook meer gaan lezen.

Boekenwinkels sluiten
Boekenwinkels verdwijnen steeds meer, maar samenwerkingen zoals die tussen Slegte en Selexyz – Polare genaamd – bieden weer uitkomsten voor het lezende publiek. Zij combineren de digitale wereld in de boekenwinkel. Waardoor de lezer een ruime keuze heeft uit alle soorten boeken. Ook zie je steeds meer combinaties van horeca en boeken. De Polare vestigingen hebben een koffiecorner en de plaatselijke horeca heeft een leeshoek.

Tot volgende week!
Ik ben geen toekomstvoorspeller, dus weet niet wie er gelijk zal gaan krijgen. Ik denk dat de uitspraak waar ik mee begon wel een goed beeld geeft “Boeken worden niet bedreigd door e-boeken, net zoals liften geen bedreiging vormen voor trappen zijn.” Wat denk jij? Laat je reactie hieronder achter.

Ruby KramerPanterKist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *