Grensregio’s extra zwaar getroffen door voorgenomen BTW verhoging

De horeca en recreatiesector in grensregio’s zal zwaar negatieve gevolgen ondervinden van de voorgenomen BTW-verhoging van 6 naar 9%. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van MKB Nederland. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaf al eerder aan dat een verhoging van het lage btw-tarief grote impact heeft op de horeca in heel Nederland en vindt dat het kabinet deze maatregel dan ook niet moet nemen!

De (voorgenomen) maatregel
Het nieuw aangetreden kabinet Rutte III is voornemens het lage BTW-tarief te verhogen van 6% naar 9%. Uit diverse studies is gebleken dat dit op nationaal niveau in diverse branches aanzienlijke negatieve effecten op onder meer de omzet zal hebben. Dat is echter niet het hele beeld: het omzet- en werkgelegenheidsverlies van bepaalde branches zal sterker zijn in de grensgebieden doordat consumenten hun producten ook elders kunnen aanschaffen.

Gastvrijheidssector
Het verwachte omzetverlies door verhoging van het lage BTW-tarief in de gastvrijheidssector is € 456 miljoen, voornamelijk in Limburg e.o. en regio Arnhem-Nijmegen. De gastvrijheidssector bestaat in dit onderzoek uit de segmenten buitenrecreatie, waterrecreatie en sport, bezoek sportwedstrijden, wellness, bezoek attracties, bezoek evenementen, winkelen voor plezier, bezoek culturele activiteiten, en uitgaan.
Met een verwacht prijseffect van -5% en een inkomens effect van -0.4% is Limburg e.o. procentueel de regio met het grootste verlies met -5,4%. De overige regio’s zitten met een verwacht procentueel verlies van 4,8 á 4,9%. In euro’s is de gastvrijheidssector een omvangrijkere groep dan de overige groepen, dit zorgt ervoor dat de absolute verliezen ook vele malen groter zijn. Het verwachte totaal verlies voor de regio’s samen is 456 miljoen euro.

Horeca Nederland op de bres
Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “Het rapport onderschrijft wat wij in oktober 2017 al hebben geroepen. Namelijk dat de verhoging van het lage btw-tarief er in de horeca in gaat hakken, met name in de grensstreken. Tot-nu-toe zien we niet dat kabinet bereid is om de btw-verhoging terug te draaien. De coalitiepartijen geven aan dat de hogere btw voor een deel wordt gecompenseerd door lagere inkomstenbelasting en lagere vennootschapsbelasting. Maar die belastingverlagingen gaan pas in vanaf 2020 en later, terwijl de btw-verhoging al vanaf 2019 moet worden doorgevoerd.”

Kleine MKB’er in de horeca de dupe
“Daarnaast vergeet Den Haag dat met de verhoging van de lage btw ook de dagelijkse boodschappen van alle Nederlanders duurder worden. Als de eerste levensbehoeften ook 3% duurder worden, blijft er dan nog geld over om uit eten te gaan of te overnachten in een hotel? Daarbij komt dat de meeste horecabedrijven niet eens zullen profiteren van een lagere vennootschapsbelasting, want zij hebben immers geen BV. De kleine MKB’er in de horeca zonder BV is dus echt de dupe.”

Compenserende maatregelen
Robèr Willemsen vervolgt: “Als het kabinet de btw-verhoging toch wil doorvoeren, dan moeten er wat ons betreft écht compenserende maatregelen komen voor de MKB’er in de horeca. Op z’n minst moet de invoering van de btw-verhoging op hetzelfde moment ingaan als de verlaging van de Inkomstenbelasting en de Vennootschapsbelasting. Wat ons betreft niet eerder dan 2020. Daarnaast moet serieus werk worden gemaakt van compenserende maatregelen waar horecaondernemers (ook zonder BV!) in positieve zin mee worden geholpen. Bijvoorbeeld het verruimen van de werkkostenregeling! KHN zal hier op blijven hameren bij de politiek in Den Haag!”

Meer informatie:
www.panteia.nl/
www.khn.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *