Beperking stroomaansluitingen in Noord-Brabant en Limburg zorgelijk voor recreatiesector

In Noord-Brabant en Limburg is er een stop op nieuwe stroomaansluitingen voor grootzakelijk verbruik. Daaronder vallen o.a. veel nieuwe vakantieparken. Maar ook plannen om het stroomnet op een park uit te breiden worden voorlopig op een wachtlijst geplaatst. En blijft het bij deze twee provincies?

Tennet en de onderaannemer Enexis verzorgen het netwerk van stroomaansluitingen in deze provincies. In een persverklaring van 8 juni schrijft Tennet: “In Limburg en Noord-Brabant komt een voorlopige stop voor nieuwe bedrijven en instanties (Grootzakelijk verbruik) die een aansluiting willen op het elektriciteitsnet, zowel voor afname als opwek van elektriciteit. Ook voor bestaande bedrijven die een zwaardere aansluiting willen, is geen ruimte meer. Het hoogspanningsnet in beide provincies zit nagenoeg aan de maximale capaciteit door de snelgroeiende vraag naar elektriciteit, onder meer door industriële elektrificatie, grootschalige batterijsystemen en de verduurzaming van mobiliteit (laadpalen) en gebouwde omgeving (warmtepompen).”

De meeste vakantieparken (in ontwikkeling) krijgen voor hun stroomvoorziening te maken met Enexis. Zij laten weten dat alle aansluitingen die de capaciteit van 3 x 80 ampère te boven gaan, vallen onder de categorie ‘grootzakelijk verbruik’. Klaas Odink, een ervaren ontwikkelaar van vakantieparken (Kopare), legt uit dat een gemiddeld vakantiepark al heel snel die capaciteit overstijgt: “Bovendien gaan parken steeds meer stroom gebruiken doordat de nieuwste parken gasloos worden gebouwd. De warmtepompen, die in veel gevallen het alternatief vormen voor het gas, verbruiken juist veel extra elektriciteit. En er zijn daarnaast nog veel andere voorzieningen, waardoor vakantieparken in de toekomst alleen nog maar meer stroom nodig hebben.”

Gevolgen van vakantieparken

We vroegen Enexis wat er nu gebeurt met nieuwe projecten van vakantieparken of parken die hun netwerk willen upgraden? Enexis: “Op dit moment worden offertes voor een aansluiting met transportcapaciteit op het elektriciteitsnet voorlopig niet door ons uitgegeven en klanten die vallen onder grootzakelijk verbruik komen op een interesselijst te staan. Het betekent dat nieuwe en bestaande grootverbruik klanten die willen uitbreiden, voorlopig géén nieuwe of zwaardere aansluiting kunnen krijgen op het elektriciteitsnet.”

Als we de website van Enexis bezoeken, dan blijkt de problematiek niet alleen beperkt te blijven tot Limburg en Noord-Brabant. Ook grote delen van Noord-Holland en Friesland kleuren ‘rood’ op de kaart. Dat betekent dat er voor nieuwe zakelijke aansluitingen (voorlopig) geen transportcapaciteit beschikbaar is.

Bekijk de kaart op: Enexis – Overzicht van de capaciteit in stroomaansluiting per regio

Arthur van Disseldorp, regiomanager Limburg en Noord-Brabant bij HISWA RECRON laat weten dat er nog geen concrete cases bij hem bekend zijn van recreatiebedrijven die nu al in de problemen komen: “Maar deze situatie gaat uiteindelijk wel een keer tot problemen leiden. Volgende week zit HISWA RECRON samen met VNO-NCW aan tafel bij het ministerie van EZK om de problematiek te bespreken. We zitten er dus bovenop.”

Bij de uitbreiding van het netwerk van veel vakantieparken zit nog wel wat rek in de reservecapaciteit en het realiseren van energiebesparende maatregelen. Een park dat de dans net ontsprongen is is Landal De Lommerbergen. Zij hebben net vorige maand hun upgrade van het complete park, inclusief nieuw elektriciteitsnet, afgerond. Parkmanager Marcel Glaser reageert opgelucht op de recente ontwikkelingen: “Anders hadden we nu wel een uitdaging gehad!”

Ook grotere dagrecreatieve bedrijven met een hoge stroomrekening kunnen door de beperkende maatregelen geraakt worden.

Volgende week, na het overleg van HISWA RECRON met het ministerie, willen we opnieuw aandacht besteden an dit onderwerp. Als er ondernemers of projecten zijn die nu al te maken hebben met de beperkende maatregel, laat het ons even weten op redactie@pretwerk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *