Belgisch dierenpark Pairi Daiza werkt aan een project op wereldschaal

De voorbereidingen voor de tiende ‘wereld’ in Pairi Daiza zijn in volle gang. De tropische indoor sphere, genaamd ‘The Sanctuary’, wordt gebouwd op een stuk grond van 4 ha, maar door het aanbrengen van verdiepingen komt er 8 ha vloeroppervlak beschikbaar. “Het wordt daarmee een trekpleister op wereldschaal.” vertelt stichter en voorzitter Eric Domb. De opening staat gepland voor 2025. In 2026 wordt er ook nog een waterpark (recreatief – voor mensen) opgeleverd die met dit project in verbinding staat.

op de achtergrond zie je de contouren van de nieuwe Sanctuary

Wie vandaag het park bezoekt ziet aan de voorzijde een enorm gebouw verrijzen. De locatie is gelegen buiten de ommuring van het oude kloostercomplex. (De huidige begrenzing van Dierenpark Pairi Daiza) Het geraamte van het gebouw staat er al en geeft daarmee een indruk van de omvang van de nieuwe Sanctuary “…die de wereld zal verbazen…”, aldus de voorspelling van Eric Domb. In de nieuwe tropische indoorwereld worden ook 88 nieuwe verblijfsaccommodaties gerealiseerd in Pairi Daiza stijl; dus gericht op een verblijf met zicht op de dieren. Een deel van de accommodaties zal zicht geven op een onderwaterwereld.

Domb legt uit dat hij bij de ontwikkelplannen van The Sanctuary goed heeft gekeken naar soortgelijke ‘spheres’ in andere parken. Één onderdeel pakt hij structureel anders aan: “Tot nu toe zie je dat dit soort domes aan de zijkanten lager zijn dan in het midden. Tropische planten hebben juist hoogte nodig, want het meeste leven in de tropen zit in de boomkruinen. Vandaar dat wij dit gebouw ook een de zijkanten op hoogte wilden bouwen.”

Alhoewel de opening van de nieuwe tropische belevingswereld al gepland staat voor 2025 is er nog geen definitieve naam aan het project gekoppeld. Ook voor de uiteindelijke inrichting staat nog niet alles vast. De  groep van ontwikkelaars bezoekt regelmatig soortgelijke projecten over de hele wereld om inspiratie en kennis op te doen. Een ding staat voor Domb al wel vast : “Mensen zullen zich in deze sphere volledig verliezen.”.

Verbinding met een waterpark

Terwijl er nog volop wordt gebouwd aan deze ‘sphere’, liggen de plannen voor een vervolgproject ook al klaar. In 2026 staat de opening van een waterpark gepland. Dit wordt gerealiseerd naast de ‘sphere’ maar krijgt en verbinding met een rivier waardoor mensen uit het waterpark naar binnen kunnen zwemmen ‘naast de haaien’ en letterlijk worden ondergedompeld in de wereld van de tropen. Domb: “We hebben ook nog even gekeken naar een rivier met bootjes, maar de beleving van zelf zwemmen door de natuur is naar onze mening veel intenser.”

De grootste ‘sphere’ in de Benelux ligt op dit moment nog in Wildlands Emmen. Daar heeft de overkapte jungle een oppervlakte van 18.000 m2. (1,8 ha). De kas in Emmen is 23 meter hoog. Ook dat wordt in Pairi Daiza veel hoger.

Pairi Daiza ontving 2,3 miljoen bezoekers in 2023. Het is daarmee veruit de best bezochte betaalde attractie in België. Met de nieuwe uitbreidingen zal het park nog meer bezoekers trekken. Met de realisatie van de unieke ‘sphere’ worden er in de toekomst veel meer bezoekers van over de hele wereld verwacht.

Zie ook ons verslag over de verblijfsaccommodaties: www.pretwerk.nl/insight/verrijkt-terugkeren-van-een-verblijf-in-pairi-daiza/86950

Meer informatie: www.pairidaiza.eu

5 reacties

    1. Een paar jaar geleden voor het eerst geweest en het is een absoluut fantastische dierentuin met een rijke historie. Met de nieuwe accomodaties en uitbreidingen is het park nog mooier. In de avond kun je in het deel waar je ook slaapt de dieren nog bekijken….al slapen die natuurlijk ook ergens in de nacht. Je hoorde de tijgers brullen, de wolven huilen en met een beetje geluk zag je de ijsberen een bommetje maken. In het laagseizoen wel rekening houden met dat niet alle restaurants open zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *