Inspirerend topsegment Farm-attracties op Brits platteland

Het Britse platteland heeft een uitstekend ontwikkelde sector van attracties met een agrarische achtergrond. De Britse farm-attractions zijn t.o.v. Nederland verder doorontwikkeld qua schaalniveau, toepassing van hygiëne-eisen en introductie van elementen uit de reguliere attractieparksector. Ook dit inspiratiebezoek past weer uitstekend bij onze thema-hashtag: #nognietinNederland

Willows Activity Farm, St Albans England
Willows Activity Farm, St Albans England

Boerderijleven staat centraal
In augustus bezocht de Pretwerk-redactie samen met Trendwatcher Hans van Leeuwen (Pleisureworld) diverse attracties in de UK, waaronder twee farm attractions: Willows Activity Farm en Kent Life. Dit was een bewuste keuze, aangezien de belangstelling voor het authentieke platteland ook in Nederland groeit in populariteit. De Britten hebben op dat gebied een rijke historie waarbij er veel belangstelling is voor historie en tradities (heritage) en er veelal wordt gesproken over ’the countryside’. Dat is een begrip waarin natuur, agrarisch gebied en cultuur samenvallen en dat eigenlijk geen echt goede vertaling kent in het Nederlands. (Groene ruimte?) Nog een verschil met de Nederlandse situatie: In Nederland zijn er vooral veel kinderboerderijen (rondom steden) die zijn opgezet vanuit een educatieve achtergrond om kinderen iets te leren over de dieren. Bij de Britse Farm Attractions ligt de nadruk op het boerderijleven en zijn deze attracties veelal ontstaan vanuit echte boerderijen.

Attracties en verdienmodellen
De grootste Farm Attraction in Engeland is Willows Activity Farm die jaarlijks zo’n 600.000 bezoekers ontvangt. (17.500 jaarkaarthouders). Op de 20 ha terrein zijn geen blinkende attracties zoals rollercoasters te vinden. De belangrijkste trekpleisters zijn de dieren en de speelvoorzieningen. Een normale boerderij kent specifieke seizoensactiviteiten en daar wordt ook met het activiteitenprogramma op ingespeeld: Oktober: pompoenenweek (vriendelijke variatie op halloween), augustus/september: wortelweek, september; de aardappelweek en in het maisseizoen is het maisdoolhof (verrijkt met een quiz spelvorm) geopend.

We hebben op de twee parken zeer veel verschillende kleinschalige deelattracties gezien. Een overzicht van de meest opvallende vatten we samen in onderstaand beeldoverzicht:

Kennis en organisatie
Nog een les uit onze Britse tour. Natuurlijk zijn Farm Attractions deels concurrent van elkaar. Toch hebben zij zich verenigd in een beroepsorganisatie; National Farm Attractions Network Daar worden o.a. manuals gemaakt om veiligheid en hygiëne te garanderen. Dat heeft o.a. tot gevolg dat de voorzieningen en uitleg over hygiëne bij de attracties bijzonder gedisciplineerd is georganiseerd. De jaarlijkse verkiezing van ‘Best Farm Attraction’ daagt de leden uit om zich continu te verbeteren.

Geitjes eten uit je hand (nl). Dit is op een UK farm-attractie ondenkbaar.
Geitjes eten uit je hand (nl). Dit is op een UK farm-attractie ondenkbaar.

Lessen
In Groot Brittannië is het topsegment van Farm Attractions bijzonder goed ontwikkeld. Gezien de toenemende interesse voor authenticiteit en buitenleven in Nederland liggen er ook hier kansen voor doorontwikkeling van boerderij-attracties richitng het topsegment. Maak gebruik van de lessen (o.a. manuals en hygiëne) die in de UK al ontwikkeld zijn. Farm Attractions zijn opgebouwd uit een collectie van vele kleinschaliger attracties en bedrijven zijn vaak organisch gegroeid. Daar lenen dit soort locaties, met voldoende ontwikkelruimte, zich ook prima voor. Waak er wel voor dat de link met het boerderijleven behouden blijft. De mensen die wij spraken waren weinig enthousiast over parken met een farm-achtergrond die de weg van een regulier pretpark zij opgegaan. (met bling bling attracties en rollercoasters.)

Meer informatie:
www.willowsactivityfarm.com
www.kentlife.org.uk
National Farm Attractions Netwerk UK

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *