Binnenlandbewoners moeten toeristisch gericht denken

In landen waar toerisme verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de inkomsten, wordt ook aan niet-toeristisch betrokkenen gevraagd om hun steentje bij te dragen. Het goede voorbeeld werd onlangs gegeven in Suriname, waar minister van Transport, Falisie Pinas, in zijn speech aangeeft dat toerisme de drijfveer moet worden van het binnenland. Het toeristisch denken moet bij de jongeren beginnen. Dit is een oproep die ook in Nederlandse toeristische regio’s niet zou misstaan.

Regio toerisme-minded maken
De minister hield zijn pleidooi bij de opening van een nieuwe toeristisch centrum in de regio Atjonie. Dat de rol van de mensen essentieel is beseft de minister maar al te goed. Hij roept daarom op; “De binnenlandsbewoners moeten meer toeristisch minded worden. Het onderdeel toerisme moeten worden ingevoerd binnen het basisonderwijs van de scholen in dat gebied, zodat de jongeren al vanaf de schoolbanken gestimuleerd worden in de toerismesector. Ik zie Atjonie uitgroeien tot een belangrijke stad. De lokale bewoners die Studeren in Paramaribo zullen met plezier terug moeten komen om hun woongebied verder te ontwikkelen.”

Volkssport Kaaibakken (Groningen) beoefend door toeristen én inwoners
Volkssport Kaaibakken (Groningen) beoefend door toeristen én inwoners

Toeristische regio’s
Kunnen we deze oproep ook vertalen naar Nederland? Diverse toeristische regio’s liggen in zogenaamde krimpgebieden en gaan, zeker op economisch vlak, een lastige tijd tegemoet. Toerisme kan in deze regio’s voor nieuw perspectief zorgen, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. In de zwaar concurrerende vrijetijdsmarkt moet je je onderscheiden om in het selectie- en keuzeproces van de gast bovenaan te eindigen. Met een collectieve inspanning van een hele regio, kun je het verschil maken. Gasten die zich welkom voelen in hun vakantiegebied keren met plezier terug en maken reclame binnen hun vriendenkring. Die gastvrijheid ondervindt de recreant niet alleen van de ondernemer, maar ook van de lokale bevolking. Dus ja; De oproep van de Surinaamse minister zou ook voor Nederlandse toeristische regio’s van nut kunnen zijn.

Ondertussen in Suriname
Atjonie is het eerste centrum dat wordt geopend. In de regio Boven-Suriname volgen er binnenkort nog meer. In Atjonie zijn er veel toeristische oorden en er komen hier veel toeristen langs. Daarom is gekozen om hier het eerste centrum te openen. Het is de bedoeling dat de toeristen en bewoners van het gebied en omgeving terecht kunnen voor informatie. Ook kan de lokale bevolking daar haar kunst en nijverheid aan de man brengen. En zo wordt een meteen een link gelegd met andere economische activiteiten.

Zie ook: nieuwsbericht Surinaams ministerie van Transport

 

Door: Walter Jonker, Levend Land communicatie

Denk jij er anders over? Geef hier onder je mening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *