Momentum Leisure verliest rechtszaak van Plopsa en moet € 3,4 miljoen overmaken

Aan de vooravond van de officiële opening (29 juni) van Majaland Gdansk in Polen loopt de relatie tussen de Nederlandse investeerder Momentum Leisure en de Belgische Studio 100 (Plopsa) een deukje op. Na een verloren rechtszaak bij de Antwerpse ondernemingskamer moet Momentum Leisure een bedrag van 3,4 miljoen aan Plopsa betalen. Dat meldt het FD, na inzage in de gerechtelijke uitspraak.

Presentatiesheet bij de start van de overeenkomst in Gdansk

De betaling heeft te maken met een geschil tussen beide partijen waarbij Momentum-dochter Leisure & Holiday Parks Poland eenzijdig het contract met Plopsa / Studio 100 had opgezegd. Dat was gebeurd naar aanleiding van het ontslag van de toenmalige directeur Steve van de Kerkhof, die bij de ontwikkeling van de eerste drie Poolse parken betrokken is geweest. Momentum had daarna te weinig vertrouwen in de samenwerking met Plopsa. De € 3,4 miljoen, die inmiddels is afbetaald, is een regeling die beide partijen eerder al hadden afgesproken als afkoopregeling. (€ 0,5 miljoen was al eerder overgemaakt. Daar is, na de gerechtelijke uitsprak nog € 2,9 miljoen aan toegevoegd.)

Meer informatie op www.fd.nl (website met betaalmuur)

De Belgische kwaliteitskrant De Tijd voegt nog toe over de breuk: “De operationele banden tussen Plopsa en de Poolse parken zijn definitief doorgeknipt. Wel blijft Plopsa aandeelhouder, met 21 procent van het kapitaal in handen, en blijft de licentiedeal overeind.”

De uitspraak komt op een gevoelig moment. Eind deze maand opent Majaland Gdansk. Dat is het derde project in Polen waarin Plopsa en Momentum samenwerken. Andere parken zijn Majaland Kowatny (open sinds 2018) en Majaland Warschau (open sinds 2022). Momentum Leisure heeft grote groeiambities in Midden-Europa en kondigde in maart en april nog grondaankopen aan voor de bouw van nieuwe dagrecreatieve projecten.

Relatie inmiddels weer verbeterd

Wouter Dekkers, ceo van Momentum Leisure, laat weten dat zij de rechtszaak eigenlijk als onnodig beschouwen. “Er was al besloten om de afkoopsom te betalen; alleen moesten er nog wat formaliteiten worden afgesloten.” Dekkers ziet ook geen bezwaren om in de toekomst opnieuw met Plopsa / Studio 100 in zee te gaan. Zeker op het gebied van de licenties wordt de ip van Studio 100 overwogen bij toekomstige projecten. De onderdelen ‘bouw en consultancy’ en ‘management van de parken’ trekt Momentum Leisure in de toekomst meer naar zich toe. Dekkers sluit af: “Het is toch veel te leuk om zelf een park te ontwikkelen.”

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *