Een digitale revolutie in de horeca

De Nederlandse horeca staat aan het begin van een digitale revolutie, waarin technologie en innovatie de winstgevendheid drastisch kunnen veranderen. Kunstmatige intelligentie (AI) biedt horecaondernemers en hun leveranciers kansen om marges te vergroten, efficiëntie te verbeteren en gasten een gepersonaliseerde ervaring te geven.

Een van de meest veelbelovende toepassingen van AI in de horeca is voorraadbeheer. De uitdaging ligt vaak in het vinden van de juiste balans tussen te veel en te weinig voorraad, omdat beide situaties financiële en ecologische kosten met zich meebrengen. Rabobank onderzocht dat de Nederlandse horeca in 2022 ongeveer 647 miljoen euro aan voedsel verspilde. AI kan deze verspilling verminderen door oorzaken te identificeren en keukenpersoneel praktische tips te geven. Zo kunnen slimme camera’s van Orbisk aanbevelingen geven om verspilling te halveren. Bovendien kunnen historische gegevens en trends inzicht bieden voor efficiëntere inkoopbeslissingen. Dit leidt tot betere voorbereiding op fluctuaties in de vraag, minder verspilling en een verbeterde gastbeleving.

Het personeelsverloop in de horeca is door het hoge aantal jeugdige medewerkers relatief hoog. Volgens ABN AMRO bedragen de kosten hiervan jaarlijks 1,4 miljard euro. Ook hier zal AI een grote rol gaan spelen. Slimme camera’s en AI-analyses kunnen bezoekerspatronen identificeren, wat leidt tot efficiëntere personeelsplanning. Amerikaanse fastfoodketens maken al gebruik van deze technieken om voldoende medewerkers te hebben tijdens piekuren en kosten te besparen tijdens rustige periodes. Hierdoor kunnen medewerkers de werkdruk beter aan en op termijn hun werktijden ook beter afstemmen op hun eigen levensstijl. Dat alles leidt tot lagere operationele kosten, meer tevreden medewerkers en meer winst.

Terugkerende gasten en samenwerken

AI gaat verder dan operationele efficiëntie en stelt horecabedrijven in staat inzicht te krijgen in de voorkeuren van hun gasten. Op basis hiervan kunnen gepersonaliseerde aanbevelingen worden gedaan, wat de loyaliteit versterkt. Horecakenner Wouter Verkerk benadrukt dat slechts 8 procent van de gasten na een restaurantbezoek terugkeert. Om dit percentage op te krikken is een positieve interactie tussen gast en medewerker cruciaal. Tijdens een gemiddeld restaurantbezoek zijn er gemiddeld acht ontmoetingen met medewerkers, en als zeven daarvan positief zijn, keren gasten terug. Met AI kunnen horecaondernemers deze momenten versterken door gepersonaliseerde aanbevelingen te doen, wat leidt tot loyale, terugkerende gasten en een positieve impact op marges en groei.

Om het volledige potentieel van AI te benutten, moeten horecaondernemers en leveranciers samenwerken. Door gegevens te delen, kunnen leveranciers nauwkeurig inspelen op de behoeften van horecabedrijven. Dit leidt tot betere leveringen en minder verspilling. Leveranciers kunnen een cruciale rol spelen bij training en begeleiding van AI-systemen, zodat horecamedewerkers begrijpen hoe ze hun werk makkelijker kunnen maken en betrokken raken bij het proces. Het organiseren van pilots en het delen van positieve ervaringen vergroot het vertrouwen in de technologie en maakt iedereen enthousiast.

Het overwinnen van weerstand

Het is belangrijk om te investeren in educatie en betrokkenheid, zodat medewerkers begrijpen waarom AI wordt gebruikt. Workshops en informatiesessies bieden medewerkers een platform voor hun vragen. Het benadrukken van onvervangbare menselijke vaardigheden, zoals creativiteit en klantgerichtheid, helpt medewerkers hun waarde binnen het bedrijf inzien. Kleinschalige pilotprojecten en positieve ervaringen delen vergroot het vertrouwen in de technologie en enthousiasmeert medewerkers.

AI in de horeca biedt kansen die iedereen, van horecaondernemer tot bierproducent, moet omarmen. Een gezamenlijke strategie kan leiden tot betere marges, efficiëntere processen en een unieke klantervaring. Samenwerking tussen horecaondernemers en leveranciers, ondersteund door betrokken medewerkers, is cruciaal voor het benutten van het volledige potentieel van AI. De toekomst ligt in data-gedreven besluitvorming en automatisering, waardoor de horeca van morgen vandaag kan beginnen.

Bron en meer informatie: ABN Amro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *