Sectorupdate leisure: actuele inzichten en vooruitzichten van ING

ING komt met een sectorupdate van de laatste inzichten in de sector Leisure. De vooruitzichten blijven goed voor de hotelsector, ondanks het voorstel om het lage btw-tarief voor logies af te schaffen. De horeca kende een indrukwekkende omzetgroei van acht procent in het eerste kwartaal. Daarnaast mag de aandacht voor verduurzaming niet verslappen, omdat dit essentieel blijft voor de toekomst van de sector.

Vooruitzichten blijven goed voor de hotelsector

De vooruitzichten voor de Nederlandse hotelbranche zijn positief. Zo lagen de uitgaven aan reis en verblijf over de eerste vier maanden van 2024 gemiddeld 12% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook op de langere termijn blijft de vraag naar hotelovernachtingen hoog en neemt verder toe. Naar verwachting zijn er eind 2030 circa 40 miljoen hotelgasten in Nederland. De kans bestaat wel dat de hotelsector op den duur in bepaalde regio’s tegen haar grenzen aanloopt. De sector ontkomt er niet aan om te vernieuwen en te verduurzamen.

Voorstel afschaffen lage btw-tarief logies

Er wordt in het recente hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie een verhoging van het lage btw-tarief logies van 9% naar 21% voorgesteld. Onder meer hotelkamers en huisjes op vakantieparken worden hierdoor vanaf volgend jaar 11% duurder dan nu het geval is.

Naar verwachting komt de prijsverhoging vrijwel volledig voor rekening van de gast. In hoeverre de hotelgast zich hierdoor laat tegenhouden is nog moeilijk te zeggen. Een hotelovernachting is voor de meeste consumenten een luxe product, waar eerder op wordt bezuinigd dan op meer essentiële goederen en diensten, zoals voeding en de kapper. Tegelijkertijd neemt in 2025 de koopkracht van de consument echter licht toe, waardoor de impact wellicht minder groot zal zijn. Voor de zakelijke reiziger zal de verhoging van het btw-tarief minder van invloed zijn. Al wordt Nederland door de btw-verhoging mogelijk wel minder concurrerend voor internationale congressen, zeker als de btw in de omliggende landen lager is dan in Nederland. 

Acht procent omzetgroei horeca in eerste kwartaal

De afgelopen drie jaar is de omzet in de horeca hard gegroeid. De omzet in hotels, restaurants en cafés was in het eerste kwartaal van 2024 acht procent hoger dan een jaar eerder blijkt uit cijfers van het CBS.

Van alle branches binnen de horeca steeg de omzet van restaurants het meest, met 9,4 procent. Hotels en vakantieparken deden het de afgelopen maanden ook goed: de omzet was in het eerste kwartaal van dit jaar 8,3 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2023. Met 6,7% procent kenden de fastfoodrestaurants de kleinste omzetstijging.

Aan het begin van het tweede kwartaal is het ondernemersvertrouwen van de horeca gestegen. De horecaondernemers zijn minder negatief over het economisch klimaat.

Aandacht voor verduurzaming mag niet verslappen

Volgens recent ING-onderzoek blijkt de verduurzaming onder bedrijven in 2024 te stagneren als gevolg van het onzekere ondernemersklimaat. Bedrijven geven aan verduurzaming nog steeds te zien als hoogste strategische prioriteit, maar het gevoel van urgentie neemt af. Er spelen andere zorgen: hoe kan ik succesvol blijven ondernemen?  

Het goede nieuws is dat Nederland dankzij de robuuste economie goed gepositioneerd blijft om verduurzaming te versnellen. Als we de pijnpunten voor ondernemend Nederland kunnen wegnemen, de toenemende regeldruk kunnen stoppen en die onzekerheid kunnen wegnemen, dan is versnelling mogelijk. 

Bronnen en meer informatie:
vooruitzichten blijven goed voor de hotelsector
Voorstel afschaffen lage btw-tarief logies
Acht procent omzetgroei horeca in eerste kwartaal
Aandacht voor verduurzaming mag niet verslappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *