MKB en flexsector voeren actie tegen boete op flexibel werk

MKB Nederland voert actie tegen de voorgenomen flexwerk-plannen van minister Koolmees. De plannen betekenen o.a. een forse kostenverhoging voor seizoensarbeid. Ook uitzendbureaus en payrollbedrijven wijzen op negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie.

Zie ook: Nieuwe flexwet valt slecht bij sport- en recreatiesector

Zowerkthetniet.nl

MKB Nederland heeft de campagnewebsite Zowerkthetniet.nl gelanceerd met als achtergrond: “Namens 185.000 ondernemers maken wij ons namelijk grote zorgen over de Wet arbeidsmarkt in balans, de WAB. Want hoewel deze wet een aantal zaken verbetert op de arbeidsmarkt, is de balans ver te zoeken als het gaat om tijdelijk werk. Sterker nog, daarin werkt de WAB averechts. De wet leidt tot hogere kosten en meer administratieve beslommeringen. Terwijl tijdelijk werk, zoals seizoensarbeid, het opvangen van pieken of vervanging bij ziekte, zich niet laat vastspijkeren in een vast dienstverband. Hoe goed bedoeld ook. Ondernemers worden straks met een hogere WW- premie gestraft als zij tijdelijk werk of extra werk bij pieken aanbieden. Dat gaan we allemaal merken als we niets doen. Tijdelijk werk is van alle tijden en van alle markten .”

Praktijkcase Kennemer Duincampings

Vakanties, feestdagen of gewoon de pieken van weekenden. Recreatieondernemers lopen het vuur uit de sloffen wanneer Nederland ontspant. En dat doen ze graag. Willemieke de Waal, directeur Kennemer Duincampings, werkt mee aan de campagnewebsite.

“Het geeft veel voldoening om in het hoogseizoen 12.000 gasten op onze campings te verrassen met goede service”, aldus De Waal. “We investeren daarom continu in faciliteiten én mensen. Ons team van 55 vaste medewerkers is fors voor een bedrijf dat vijf maanden per jaar geen gasten ontvangt, maar is nodig om kwaliteit te garanderen. Op onze drukste dagen kunnen we echter niet zonder onze 220 tijdelijke krachten. Stuk voor stuk mensen die écht onderdeel zijn van ons team en waarin we volwaardig investeren in persoonlijke groei en trainingen. Deze flexitimers en studenten dragen bij aan onze prettige bedrijfscultuur en een herkenbare sfeer voor onze gasten. We kunnen onze schoonmakers, serveersters, koks, leden van het animatieteam en gastvrouwen niet het hele jaar aan de slag houden en daar heeft iedereen begrip voor. De WAB gaat dat niet veranderen. Als ik straks voor onze 220 tijdelijke medewerkers vijf keer zoveel WW-premie moet afdragen, moet ik € 68.000,- doorberekenen. Voor de transitievergoeding geldt hetzelfde. En dan heb ik het nog niet eens over alle extra administratieve lasten. Dat maakt ons prijstechnisch als branche in Nederland onaantrekkelijk. Vergeet niet dat wij moeten opboksen tegen de lastminutes waarmee mensen voor scherpe prijzen in Turkije of Spanje zitten. Als het in de zomervakantie een dag slecht weer is, dalen mijn boekingen met 20%. Het is niet fair dat de WAB ons onevenredig straft omdat we als seizoenbedrijf niet mee kunnen bewegen. Deze wet heeft dan ook niets te maken met betere beloning voor onze tijdelijke krachten!”

Bekijk het manifest op: www.zowerkthetniet.nl

Protesten uit de flexsector

Binnenkort buigt de Tweede Kamer zich over het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Het kabinet werkt met de nieuwe wet toe naar een nieuwe balans op de arbeidsmarkt. De wet moet leiden tot meer werkzekerheid. De NBBU ziet echter dat er keuzes worden gemaakt die het tegenovergestelde bereiken. We zien in ieder geval twee maatregelen die de belangrijke opstapfunctie die uitzendwerk biedt aantasten.

  1. Minder mogelijkheden voor werkzoekende

De nieuwe maatregelen rondom payroll hebben als nadelig bijeffect dat ze het uitzenden van uitzendkrachten raken. In de samenwerking met het UWV en gemeenten helpen uitzendbureaus veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Onder de nieuwe wetgeving worden veel van deze uitzendkrachten gezien als payrollkracht. De hoge kosten die hiermee gemoeid zijn, zullen allemaal in rekening worden gebracht bij de eindopdrachtgever. Dit heeft als gevolg dat die steeds meer weerstand zal voelen om in zee te gaan met een uitzendbureau. Dit gaat ten koste van de arbeidsmarktkansen van deze kwetsbare groep uitzendkrachten.

  1. Kwetsbare werkzoekende uit de markt geprijsd

De nieuwe wetsvoorstellen maken uitzenden daarnaast nog duurder dan het al is. Op uitzenden wordt de hoge WW-premie van toepassing. Dit betekent dat die premie flink duurder wordt dan de premie die betaald moet worden voor iemand in een vast dienstverband. Daarnaast worden per 1 januari 2020 alle uitzendondernemingen in sector 52 geplaatst, waardoor ook een hoge premie van toepassing is op de Ziektewet en de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten).

De opstapfunctie van flexibele arbeid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komt hiermee in het geding. Uitzendkrachten worden door deze hoge premies namelijk zo duur, dat kwetsbare groepen daarmee onaantrekkelijk worden voor werkgevers. De kwetsbare werkzoekende betaalt uiteindelijk dus de echte prijs.

De nieuwe wetgeving zorgt in de toekomst voor minder mogelijkheden voor werkzoekenden. Om flex in de kiem te smoren, maakt Den Haag het duurder en duurder. De verkeerde doelgroepen worden daar de dupe van en flexkrachten krijgen minder kansen. En dat terwijl de maatschappij om steeds meer flexibiliteit vraagt.

Meer informatie: www.nbbu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *