Verblijfstoerisme in Vlaamse regio’s goed voor 809 miljoen euro omzet

Toerisme in Vlaanderen is veel meer dan enkel de Belgische kust en de kunststeden. Jaarlijks 3,7 miljoen gasten, goed voor 10,2 miljoen overnachtingen, kiezen voor een verblijf in een van onze groene regio’s. Om het toerisme in die regio’s in kaart te brengen, voerde Westtoer in opdracht van en in samenwerking met de andere provinciale toeristische organisaties en met Toerisme Vlaanderen een grootschalig onderzoek uit van maart 2023 tot maart 2024 bij bijna 5000 respondenten.

Buitenspeelplek CenterParcs DE Haan

Vlaamse regio’s zijn de ideale bestemming voor een tussendoorvakantie en staan met 3,7 miljoen gasten in voor 42% van de vakantiegangers, ten opzichte van 28% aan de kust en 31% in de kunststeden. Vier op de tien gasten kiest voor een thematische vakantie, meestal in het teken van fietsen of wandelen. Wandelen blijkt de populairste activiteit op vakantie te zijn, gevolgd door een horecabezoek en recreatief fietsen. Andere populaire bezigheden zijn cultuurhistorische bezienswaardigheden bezoeken, uitrusten, shoppen, streekproducten ontdekken en natuurbeleving.

Ongeveer de helft van de gasten maakt tijdens hun verblijf een wandeling van meer dan 1 uur. 42% volgde tijdens deze wandeling een bewegwijzerde route en 34% gebruikte een wandelnetwerk met knooppunten. Daarnaast maakt 37% van alle gasten een fietstocht van minstens een uur. Voor 77% van de fietsers is een fietsnetwerk met knooppunten de voorkeursroute.

Hoge waardering

Wanneer gevraagd wordt welke eigenschappen ze toewijzen aan hun vakantiebestemming, antwoorden respondenten dat ze vooral onder de indruk zijn door de gastvrijheid, de bereikbaarheid en de mooie natuur. Die positiviteit uit zich ook in de tevredenheidsscore waarbij maar liefst 89% van de mensen aangeeft zeer tot uiterst tevreden te zijn over de regio waarin ze verblijven.

Ook de logies worden gesmaakt, want die zorgen bij 86% van de bezoekers voor een zeer hoge tevredenheid.

Bron en meer informatie: www.toerismevlaanderen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *