Vlaams toerisme op weg naar recordjaar dankzij sterk groeiend buitenlands bezoek

Tijdens de eerste 6 maanden van 2018 heeft Vlaanderen 8 procent meer bezoekers ontvangen dan in dezelfde periode in 2017. Ook het aantal overnachtingen steeg met 7 procent. Er waren in totaal 1,3 miljoen overnachtingen meer dan in de eerste 6 maanden van 2017.

Antwerpen
Opvallend is onder meer dat er niet alleen meer bezoekers komen uit de buurlanden, maar dat ze ook langer blijven. Deze culturele meerwaardezoekers bezoeken Vlaanderen ook buiten het klassieke toeristische seizoen, en ze zijn in meer geïnteresseerd dan enkel in de klassieke toeristische trekpleisters.

De internationale aankomsten stegen met 9 procent, de binnenlandse met 4 procent. Een gelijkaardig beeld zien we bij het aantal overnachtingen. Dat zijn er 7 procent meer dan in de eerste helft van 2017. Binnenlandse vakantiegangers en zakenreizigers realiseerden bijna 345 000 overnachtingen meer, een stijging met 4 procent. De grootste groei zit bij de buitenlandse vrijetijds- en zakentoeristen. Die boekten ongeveer 941 000 overnachtingen meer, een stijging met 11 procent.

De extra buitenlandse bezoekers kwamen in de eerste helft van dit jaar vooral uit onze buurlanden. Zo werden er meer toeristen ontvangen uit Duitsland (+10%), Frankrijk (+12%) en het Verenigd Koninkrijk (+12%). Maar ook de verre markten deden het goed: we ontvingen bijvoorbeeld meer Brazilianen (+20%), Amerikanen (+17%) en Chinezen (+24%). Opvallend ook is dat bij onze buurlanden de overnachtingen sterker stijgen dan de aankomsten. Dat wil zeggen dat er niet alleen meer bezoekers uit onze buurlanden naar Vlaanderen komen, maar dat ze ook langer blijven.

“Vlaanderen dankt dit toeristisch succes onder meer aan een uitgekiende strategie die inzet op onze sterkste troeven: de Vlaamse Meesters, eten en drinken, de wielercultuur,” zegt Vlaams minister van toerisme Ben Weyts. “Vlaanderen verleidt zo een groeiende groep van culturele meerwaardezoekers die komen proeven van ons weergaloze erfgoed. Dat zijn bezoekers die zich niet beperken tot het klassieke toeristische seizoen of de vaste toeristische trekpleisters, en doorgaans ook veel spenderen in Vlaanderen. Maar de aanhoudende groei is in de eerste plaats de verdienste van de toeristische sector zelf. Het is een buitengewoon veerkrachtige sector, waar keihard wordt gewerkt. Amper 2 jaar geleden ging het toerisme nog door een dal, nu scheren we opnieuw hoge toppen”.

Meer informatie: www.toerismevlaanderen.be/cijfers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *