Vakantiepret start al op het werk; werkstress niet mee op vakantie

Panelwizard heeft in opdracht van Karvan Cévitam een onderzoek uitgevoerd naar vakantie, stress en werk. Opvallend is dat bijna de helft (45%) van de ondervraagden het drukke leven niet vol zou houden zonder vakantie. Bijna de helft van de ondervraagden (45%) vindt de voorpret van vakantie bijna net zo leuk als de vakantie zelf en beschouwt fantaseren over vakantie als een moment van ontspanning.

Persfoto 1_VakantieNiet zo raar; 1 op de 2 Nederlanders kan zich op vakantie veel beter ontspannen dan tijdens het ‘normale’ dagelijkse leven. Dit geldt met name voor jongeren onder de 30 jaar (60%) en gezinnen met jonge kinderen (58%). Sommigen hebben een vakantie echt voor een moment van totale rust nodig; voor 20% geldt dat zij zich alleen echt ontspannen voelen wanneer ze vakantie hebben. We zijn eraan toe lijkt: 57% verlangt vaak naar een vakantie, of zij nu een vakantie hebben geboekt of niet. Dit is iets dat waar vooral jongeren onder de 30 doen zich in kunnen vinden (70%).

Werk loslaten
Zitten Nederlanders eenmaal in het vliegtuig of voor hun tent op de camping, dan denken de meesten niet langer aan hun werk. 1 op de 3 Nederlanders (32%) heeft wel de eerste dagen van de vakantie nodig om hun werk los te laten. 1 op de 8 (13%) lukt het de gehele vakantie slechts gedeeltelijk; af en toe ervaren zij spanning als ze aan werk denken. Gelukkig kan meer dan de helft (53%) wel direct totaal ontspannen; zij laten zonder problemen hun werk los bij het aanbreken van de vakantie. Een mogelijke reden voor deze ‘instant’ ontspannen houding is te vinden rotsvaste vertrouwen dat Nederlanders hebben in hun collega’s.

Ondanks de opkomst van smartphones en tablets en de overal gratis beschikbare WiFi vertikken Nederlanders het om tijdens een vakantie door te werken. Meer dan de helft (52%) is hier heel stellig in: vakantie is vakantie. Zij zijn absoluut niet bereikbaar en totaal niet bezig met werkzaken als zij met vakantie zijn.

Voorpret
Ook als we niet met vakantie zijn kunnen we al volop van het idee van vakantie genieten. Ruim 1 op de 3 Nederlanders (35%) droomt en fantaseert met een vakantie in het vooruitzicht hier dan ook iedere dag wel even over. Met name vrouwen (40%) kunnen zich hier dagelijks mee vermaken, mannen doen dit minder (30%). 1 op de 5 Nederlanders (22%) is zelfs echt aan het aftellen. Net als kleine kinderen vinken zij het aantal nachtjes slapen af tot zij vertrekken.

Motivatie voor vakantie
Niet de zon, het exotische eten of de onbekende stadjes en dorpjes doen ons volop genieten van onze vakantie; het zijn toch vooral de mensen met wie we er even tussenuit zijn. De meeste ondervraagden antwoorden op de vraag waar zij het meest van genieten tijdens een vakantie namelijk het samenzijn met hun geliefde, vrienden en/of familie (23%). Verder vinden veel Nederlanders het fijn om even helemaal zelf te bepalen wat zij iedere dag doen (20%) en genieten ze van de rust (18%). Aan de hand van de antwoorden is een top 7 van dingen op te stellen waarvan het meest wordt genoten tijdens een vakantie:

1. Het samenzijn met mijn dierbaren (geliefde/familie/vrienden) (23%)
2. Zelf bepalen wat ik iedere dag doe (20%)
3. De rust (18%)
4. Een andere omgeving ontdekken (17%)
5. Het lekkere weer (14%)
6. Uitslapen (5%)
7. Lekker eten en drinken (2%)

bron: persbericht en onderzoek Karvan Cévitam

Eén reactie

  1. vacantie is verbonden met vacuus, vacuum, leeg maken . Leeg maken van denkpatronen, vooroordelen, beperkende kijkrichting, veel te snel oordelen en in een hokje of categorie stoppen ? Of is vacantie ook een welkome opportuniteit om zich te her-ijken, her-orënteren,te herbronnen en nieuwe vormen van samenzijn en samenspraak te overwegen ? Welke rol spelen belangen, behoeften, begeertes in ons inperkend referentie-kader ? Is een koerwijziging mogelijk, andere criteria en maatstaven om af te wegen en te doseren ? Het werkelijke reizen gebeurt niet in de wereld maar in het hoofd, in de verbeelding en de wilsbetrachting van de thuisblijvers. Overstijgen en overvleugelen van vanzelfsprekende gevolgtrekkingen én waarheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *