Vaders voorzichtiger dan moeders bij toelaten risicovol spelen

Vaders lijken voorzichtiger dan moeders bij het laten spelen van hun kroost, blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl onder 251 ouders. Vooral vaders laten hun kinderen minder snel doen wat zij zelf vroeger deden, terwijl zij wel weten dat risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van hun kind. VeiligheidNL introduceert de Groeiboom, die ouders helpt bij het begeleiden van hun spelende kinderen.

kinder klimparcours Klimrijk Brabant (foto: Active Constructions.)

Zie ook: Avontuurlijker spelen; waar liggen de risico’s en verantwoordelijkheden

Kijk uit, pas op!
De 251 ondervraagde ouders antwoordden vroeger zelf vooral in bomen te klimmen, zelfstandig buiten te spelen of een vuurtje te stoken. Op de vraag of de ouders hun kind zouden toestaan hetzelfde te doen antwoordde bijna de helft (45%) overtuigend “nee”. Over het algemeen staan de ouders vooral spelen op hoogte en met gevaarlijke voorwerpen niet toe. Ook stoeispellen en kijken wie het sterkst is, wordt vaak door de ouders niet toegestaan.

Zou jij je kind (5-7 jaar) toestaan:   Nee:

3m naar beneden te springen:

90.8%

Een lucifer/aansteker gebruiken:

69.3%
Balanceren op een smal object 2m boven de grond: 68.8%
Gereedschap te laten gebruiken die voor volwassenen bedoeld zijn: 68.5%
Uit zicht te spelen in een bos: 66.9%
Scherp mes te gebruiken: 64.8%
In een boom te klimmen buiten je bereik: 61.8%
Vechtspelletjes te spelen met stokken: 61.8%
In de zee zwemmen, dichtbij de kust terwijl je vanaf de kant toekijkt: 59.8%
Vechtspelletjes te spelen om te kijken wie het sterkste is:  57.4%

 

Vaders versus moeders
Opvallend is dat wanneer je naar de verdeling tussen vaders en moeders kijkt, vaders meer terughoudend zijn als het gaat om het nemen van risico’s; op de vraag ‘zou jij je kind toestaan te doen wat jij vroeger deed?’ antwoordde 58 procent van de vaders ‘nee’, tegenover 41 procent van de moeders. De vaders zijn vooral terughoudend in de categorieën hoogte (klimmen) (70% vaders tegen 59% moeders) en gevaarlijke voorwerpen (77% vaders tegen 66% moeders). Ook moedigen vaders minder vaak hun kinderen aan om risicovol te spelen: 30 procent van de moeders geeft aan hun kind aan te moedigen om risico’s te nemen tegenover nog geen 16 procent van de vaders.

Voordelen risicovol spelen
De Noorse pedagoog Sandseter onderzocht welke aspecten van spelende kinderen missen als ze teveel worden beschermd en de effecten daarvan op de ontwikkeling van een kind. Hierdoor ontstond de term ‘risicovol spelen’. Té beschermd spelen heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen zorgt ervoor dat zij meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Risicovol spelen zorgt verder voor een positieve invloed op de fysieke gezondheid, doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden van een kind.

Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en mediator gezinstherapeut: “Kinderen horen grenzen op te zoeken en risico’s te nemen want alleen zo leren kinderen wat het leven voor verrassingen in petto heeft en leren ze hun eigen kracht kennen. De Groeiboom van VeiligheidNL is een perfect middel om ouders die het moeilijk vinden hun kinderen risicovol te laten spelen, te inspireren, begeleiden en advies te geven.”

De Groeiboom
De Groeiboom van VeiligheidNL helpt ouders, door middel van het voorleggen van herkenbare situaties, inzicht te geven in het speelgedrag van hun kind en hun natuurlijke reactie als ouder daarop. Van daaruit geeft VeiligheidNL alle ouders praktische speeltips voor hoe ze in de zomervakantie aan de slag kunnen gaan met bijvoorbeeld klimparcoursen maken, takken slijpen en vogelhuisjes timmeren met hun kinderen.

Bron en meer informatie: www.veiligheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *