Tien Nederlandse genomineerden voor ANWB Camping van het Jaar Awards

In vier categorieën heeft de ANWB tien camping genomineerd voor de ANWB Camping van het Jaar 2016 Award. Dit jaar wordt voor het eerst ook de beste 50-plus camping gekozen. Voor die categorie zijn vier Nederlandse campings in de race. Maar waaraan moet een goede 50-plus camping eigenlijk voldoen?

50-plus camping
De ANWB heeft als selectiecriterium gesteld dat de campings zich in ieder geval in het voor- en naseizoen richten op 50-plussers. Volgens Ed Lodewijks van de ANWB is er bewust voor deze categorie gekozen: “Juist in deze doelgroep zien we veel groeikansen voor campings in heel Europa. Veel stellen zonder kinderen gaan bewust op zoek naar campings met een wat rustiger profiel.”  Als we alleen al de vier Nederlandse genomineerden bekijken dan zien we dat zij allemaal een eigen insteek kiezen. Als we Lodewijks vragen naar de selectiecriteria dan blijkt dat ook de ANWB op dit gebied nog geen piketpaaltjes heeft geslagen: “We zien in de praktijk dat campings er verschillend mee omgaan. Sommigen zijn heel streng in het weren van kinderen; anderen zien de doelgroep 50-plus als een mooie aanvulling voor het voor en naseizoen. Door het weglaten van bijvoorbeeld speelvoorzieningen kun je subtiel de doelgroep sturen. Op veel 50-plus campings zien we juist wat meer voorzieningen en activiteiten die in het teken staan van rust en genieten; bijvoorbeeld een goed restaurant of vismogelijkheden.”

Het Drentse De Drie Provinciën schermt vooral met de voorzieningen die voldoen aan de wensen van de 50-plusser. In 2013 werd Camping De Drie Provinciën verkozen tot beste 50+ camping van Nederland door de lezers van KCK en Nestor, vanwege het natuurlijke terrein met drie visvijvers, de unieke ligging, het schone sanitair, de ruime kampeerplaatsen en het gezellige restaurant met goede keuken.

Jellys Hoeve
Jellys Hoeve

De tweede genomineerde, Hans Keijzer van Jelly’s Hoeve wil wel wat nader toelichting geven op hun profiel als 50 plus camping:

Hoe streng zijn jullie in het weren van kinderen op de camping?
Keijzer: “Heel streng, zelfs 1 nachtje kan niet, maar dan hebben we het alleen over verblijven/logeren etc. op de camping. Anders is het natuurlijk met visite. Als daar kinderen bij zijn, zijn ze van harte welkom, uiteraard zou ik zelfs zeggen.
We maken wel eens de grap tegen gasten “het is geen strafkamp”. De formule op zich hanteren wij al 12 jaar (zo lang hebben wij deze camping) en onze voorganger voerde die formule ook al een paar jaar, maar was er iets soepeler mee. Kleinkinderen mochten eventueel wel eens een nachtje bij opa en oma slapen. Wij zagen gelijk al in het begin dat je geen onderscheid moet maken tussen kinderen en kleinkinderen, want andere gasten zien of snappen dat niet.”

Met welke voorzieningen onderscheiden jullie je specifiek voor 50-plussers?
Keijzer: “Rust, hele ruime plekken, altijd superschoon sanitair, schitterende natuur in de directe omgeving, gelegen tussen 3 Nationale Parken in, geen gegil en gekrijs etc. Echt voorzieningen voor 50 plussers hebben we niet. Eigenlijk moeten we zeggen, bewust niet. Als we overal maar handgrepen hebben of andere voorzieningen, alles supergeschikt maken voor rollators of scootmobiels en dergelijke, dan wordt je vanzelf wel een ouderencamping. Nee, alle stellen zijn welkom als er maar geen kinderen bij zijn. Ook stellen van hetzelfde geslacht voelen zich bij ons thuis.”

Ben je niet bang voor een stigma door je te profileren als ‘ouderencamping’?
Keijzer: “Jawel. Wij stellen ons ook bewust niet op als 50 pluscamping of ouderen camping. We zijn een ‘Adult Only Camping’. Een ‘stel’ van 25 is net zo goed welkom op onze camping, heel leuk zelfs. De naam ‘adult only’ beginnen we sinds vorig jaar steeds stringenter in te voeren. Eerlijkheidshalve moeten we zeggen, dat een bedrijf als Corendon ons daarbij heeft geholpen. Door TV reclames die over ‘adult only hotels’ gingen, vindt men het tegenwoordig steeds normaler dat er ook dergelijke campings zijn.
Dat de ANWB ons nomineert in die categorie, vinden we best een eer, alleen zullen we telkens uitleggen dat onze doelgroep iets ruimer is.”

De andere twee Nederlandse campings in deze categorie zijn:

Camping Distello in Helvoirt. Op de website van deze camping is geen exclusiviteit voor 50-plussers te vinden.

Recreatiepark De Witte Vennen: Op deze website zijn de foto’s van de camping met kindervoorzieningen zelfs vrij dominant aanwezig.

De andere categorieën

In de categorie ‘Campings voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar’ zijn er drie Nederlandse genomineerden:

  • De Papillon (Denekamp)
  • Campingpark De Bongerd (Tuitjenhorn)
  • Camping De Kleine Wolf (Stegeren)

In de categorie ‘Mooiste Charmecamping’ vinden we twee Nederlandse genomineerden:

  • Camping ’t Woutershok (Texel)
  • Landgoed Börkerheide (Westerbork)

In de categorie ‘campings met mooiste huuraccommodatie’ vinden we één Nederlandse Camping:

  • Eiland van Maurik (Maurik)

Meer informatie: www.campingsvanhetjaar.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *