Staycation nieuwste trend in Nederland

De zogenaamde “staycation”, ook wel thuisblijfvakantie genoemd, wint populariteit onder reizend Nederland. Dit signaleerde Tessa aan de Stegge, reistrendwatcher van het toeristische trendbureau Cherry Picker. Geen stress met inpakken maar vakantievieren in eigen land of eigen stad, met familie en vrienden, op een voordelige en comfortabele manier.

Kamperen in de tuin (credits- Jon Evans)

Waar komt het vandaan?
De hippe reiziger verkiest dit jaar bewust een vakantie in eigen land boven een reis naar een ver oord of Europese bestemming. De “staycation” ontstond in 2008/2009 in Amerika en waaide via Engeland over naar Nederland. De trend werd dus geboren uit financiële nood maar is inmiddels in Nederland gecultiveerd tot “trending”. Uit onderzoek van NBTC-NIPO bleek onlangs dat er 400.000 Nederlanders minder op vakantie denken te gaan deze zomer in vergelijking met 2010.

Boomhutten bouwen, museabezoekjes en thuisspa’s
Wat doet de Nederlander die een “staycation” gaat vieren? Hij speelt toerist in eigen land: kokkerellen, klusjes opknappen, thuis “pamperen” met een zelfgeorganiseerde spa met sapvasten, hutten bouwen of kamperen in de tuin, bezoekjes aan musea, dierentuinen, bioscopen en dat ene restaurant. Volgens trendbureau Cherry Picker gaan aan-huis-cocktailshakers, verkopers van hangmatten en bbq’s, verhuurbedrijven van scooters, sloepen en bakfietsen, bouw- en tuincentra en pretparken een gouden zomer tegemoet. Er is genoeg te beleven in eigen land.

Trends alleen voor hippe mensen?
Trends worden in de eerste instantie opgepikt door “trendsetters” en in een later stadium door “trendvolgers”. Op dit moment zijn het de “trendsetters” die op kleine schaal een vakantie in eigen land verkiezen boven een trip naar het buitenland. “Trendvolgers” – een veel grotere groep – volgen de trend vaak pas later.

Bron: www.cherrypicker.nl

3 reacties

  1. Een vakantie in eigen huis wordt vaak onderschat, er zijn genoeg leuke activiteiten die je kunt organiseren. Afgelopen zomer verbleef ik voor het eerst in Nederland, ik heb toen onder andere leren kitesurfen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *