Oprichter Duinrell ‘ondernemer pur sang’ overleden

Op 13 augustus 2018 is Hugo Robert Joan graaf van Zuylen van Nijevelt (intern werd gesproken over HRJ) op 89 jarige leeftijd overleden. Hij was de oprichter van attractie- en vakantiepark Duinrell en een van de pioniers in de Nederlandse recreatiesector. In 1935 stelde zijn vader het familielandgoed Duinrell open voor publiek. HRJ bouwde in de loop der jaren het recreatiebedrijf verder uit.

Roderick van Zuylen tijdens een persconferentie. Op de achtergrond vader Hugo van Zuylen.

In 1935 werd het park opengesteld. Pas na de tweede wereldoorlog kocht Van Zuylen (HRJ) het park over van zijn familie en begon de bouw van een bijzonder dag- en verblijfsrecreatief bedrijf. Het bedrijf loopt op diverse fronten voorop. Zo omvatte het concept al heel vroeg een geslaagde combinatie van dag- en verblijfsrecreatie; eerst alleen een camping, later ook verhuur van huisjes. Ook de realisatie van het Tikibad in 1983 was internationaal vooruitstrevend. Voormalig woordvoerder van Duinrell Peter Wijnen, die veel met hem heeft samengewerkt,  blikt terug: “HRJ was zijn tijd ver vooruit. Hij reisde veel en zag o. a. in de VS ontwikkelingen die hij als eerste naar Europa haalde. Met name het Tikibad was een groot succes. Op een groot IAAPA congres in Amerika was hij een van de weinige niet-Amerikaanse sprekers die zijn innovatieve ontwikkeling mocht presenteren. De eerste jaren van het Tikibad waren dermate succesvol dat hij daarmee versneld attracties kon realiseren in het attractiepark Duinrell. Terugblikkend was hij een ‘ondernemer pus sang’ die zonder officiële marketingafdeling, maar met veel marktgevoel, zijn bedrijf de juiste richting opstuurde.”

Ook voor de Nederlandse Recreatiesector heeft van Zuylen van Nijevelt veel betekent. Zo heeft hij aan de wieg gestaan van de voorlopers van Gastvrij Nederland (samenwerkingsorgaan van ondernemersbelangen in de recreatiesector) en de Club van Elf. Volgens Peter Wijnen speelde HRJ ook met stille diplomatie een belangrijke rol: “Hij kende veel politici en verdedigde daar de belangen van de recreatiesector. Vooral de toeristenbelasting en vermakelijkhedenretributie was hem een doorn in het oog.”

Waar veel attractieparken in de loop der jaren in handen zijn gekomen van grotere ketens, is Duinrell nog altijd een familiebedrijf.

Zie ook:  Hugo van Zuylen van Nijeveld op Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *