Meer dan een verdubbeling natuurbranden in juni en juli

Een inventarisatie van Brandweer Nederland onder de 25 regio’s toont aan dat er in de maanden juni en juli van dit jaar 2811 branden zijn geweest als direct gevolg van de droogte. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook diverse recreatiebedrijven beleefden spannende tijden.

In deze cijfers zijn bosbranden, duinbranden, bermbranden, heidebranden, veenbranden en branden in bossages meegenomen. Qua omvang varieerden de branden van beginnend tot zeer grote natuurbranden.

Campings ontruimd in Drenthe
Een grote natuurbrand op 7 augustus in Drenthe zorgde voor een evacuatie van diverse campings in natuurgebied Wateren. De evacuatie van vier campings verliep zonder problemen. Campinggasten konden ’s avonds om 21.00 uur weer terug naar hun stekkie nadat de rook was verdwenen. Zie ook item op RTL Nieuws

Goede voorbereiding en samenwerking met natuurbeheerders
De brandweer was goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. Er zijn meerdere preventieve maatregelen getroffen. Zo wordt er in tegenstelling tot de afgelopen jaren nog in de maanden juli en augustus gevlogen met surveillancevliegtuigjes en was er extra controle door politie en boswachters. Er zijn de voorgaande jaren al op verschillende locaties in de natuur extra waterputten gecreëerd om snel aan water te kunnen komen. In alle grote natuurgebieden liggen calamiteitenroutes waardoor hulpdiensten snel ter plekke kunnen komen. Ook is door de regio’s veel aan publieksvoorlichting gedaan.

Mer informatie: Voorkom Natuurbranden – op de website brandweer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *