Jonge gezinnen minder vaak naar attracties door crisis en hoge entreeprijzen

De zon schijnt en we trekken er massaal op uit. Toch zou 85% van de gezinnen graag vaker een dagje weg willen. Door de crisis en de hoge entreekosten van onder andere attractieparken en dierentuinen zijn gezinnen steeds vaker genoodzaakt om thuis te blijven. Dit blijkt uit onderzoek van de Jonge Gezinnen VoordeelPas onder ruim 3.300 moeders.

Efteling
Efteling

Dagjes uit zijn bij gezinnen nog altijd onverminderd populair. Met stip op nummer één staat de dierentuin, beoordeeld met een rapportcijfer 8,4. Ook de speeltuin en attractieparken zijn in trek; beiden beoordeeld met een 7,4. Het veelal gratis vertier van de speeltuin wordt hierbij het meest opgezocht; gemiddeld meer dan tien keer per jaar. Een dierentuin of attractiepark wordt gemiddeld maar één of twee keer per jaar bezocht.

Liever vaker een dagje uit
Maar liefst 85% van de gezinnen wil graag vaker een dagje weg dan zij momenteel doen. Bijna de helft hiervan geeft aan dat de hoge entreeprijzen en de financiele crisis hen hiervan weerhoudt.
Ruim 40% ging voor de financiële crisis dan ook vaker weg dan nu. Met name de verhoogde lasten (38%), de hogere kosten voor de kinderopvang (23%) of het verliezen van een baan (14%) dragen hiertoe bij. Een uitje, dat gezinnen gemiddeld zo’n € 80,- kost, wordt hierdoor uitgesteld.

Problemen met het maandbudget
Een gezellig dagje uit heeft ook een keerzijde: bijna de helft van de gezinnen geeft op zo’n dag meer geld uit dan vooraf voorgenomen. Dure consumpties (38%) en souvenirs (14%) zijn hier de belangrijkste oorzaak van. 40% van de moeders heeft er na afloop dan ook spijt van dat het budget is overschreden. In 14% van de gevallen komen gezinnen zelfs in de problemen met het maandbudget. Daarnaast vindt 12% van de moeders dat het geld beter besteed had kunnen worden aan andere dingen, zoals boodschappen.

Meer informatie: Jonge Gezinnen Voordeelpas (Sanoma)

 
Voordeliger in Duitsland
De Telegraaf zette de prijzen van de Nederlandse attractieparken en dierentuinen op een rij. Daarnaast vergeleken zij ook de prijzen in de buurlanden. Hun conclusie; Nederland is  relatief duur, en in Duitsland zijn de parken het voordeligst.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *