Grote diersoorten zijn trekpleisters voor recreanten

Harry Boeschoten (regiodirecteur Staatsbosbeheer Zuid) houdt een pleidooi voor grote wilde dieren als iconen in de natuur. Icoonsoorten zoals de bever en de zeehond vervullen een belangrijke rol in de Nederlandse natuur en weten duizenden mensen te verleiden tot een bezoek aan natuurgebieden. Ook niet onbelangrijk: ze zorgen voor brood op de plank bij tal van ondernemers. Boeschoten hield zijn pleidooi in aanloop naar het einddebat over het Brabant provinciale natuurbeleid.

Edelhert

Toen Staatsbosbeheer eind jaren tachtig de eerste bevers in de Biesbosch uitzette, kon niemand vermoeden dat deze herintroductie zo’n succes zou worden. De bevers overleefden het avontuur, veel meer dan dat: ze kregen jongen en vormden snel een gezonde groep dieren. Ook buiten de Biesbosch. Er leven anno 2012 bevers van Dordrecht tot in Zuid-­‐‑Limburg, en van de rand van Zeeland tot diep in de Gelderse Poort.

Slimme ondernemers
Het succes van de bever is terug te zien in de populariteit van de Biesbosch. Duizenden mensen melden zich jaarlijks bij de start van de vele bevertochten, zij willen bevers kijken, en willen weten hoe bevers leven. Bijzonder is dat het vaak bezoekers zijn die voorheen dit natuurgebied niet zo makkelijk wisten te vinden.
Het feit dat er bevertochten zijn, is de illustratie van nog een andere kant van het succes van de bever. Slimme ondernemers rondom de Biesbosch hadden al snel in de gaten dat er met nieuwe bezoekers brood valt te verdienen. Ze investeren in boten, leiden gidsen op en starten de genoemde bevertochten. Ze zorgen ervoor dat een rondvaart met een beverboot een onvergetelijke belevenis wordt.

Niet alleen in de Biesbosch.
Neem Pais de Castor bij onze zuiderburen. Op www.coeurdelardenne.be/paysdescastors/?NAT=nl_106P01 is te zien hoe in Wallonië natuur is te beleven en er tegelijkertijd geld mee valt te verdienen.

Zeehonden en edelherten
Wat de bever is voor de Biesbosch, is de zeehond voor de Waddenzee en is het edelhert voor de Veluwe. Het zijn icoonsoorten voor de Nederlandse natuur. De populariteit van de Waddenzee is mede te danken aan de daar aanwezige zeehonden. De vele bezoekers zorgen op hun beurt weer voor succesvolle bedrijvigheid. Op de Veluwe is het niet anders.
Volop enthousiaste bezoekers die nog net niet in de rij staan wanneer natuurorganisaties excursies aanbieden om de burlende herten van dichtbij te kunnen aanschouwen. Ook hier varen de (toeristische) ondernemers er wel bij. Een flink stuk verder van huis zijn er jaarlijks vele honderdduizenden reizigers die het Serengeti Park in Tanzania bezoeken voor de ultieme wildbelevenis.

Big five
Noord-­‐‑Brabant heeft geen olifanten en giraffen. Brabant heeft zelfs geen zeehonden. Toch is er in Brabant ruimte voor meer icoonsoorten dan de bever. Onze provincie heeft grootste en weidse natuurgebieden zoals de Maashorst, de Strabrechtse Heide en de genoemde Biesbosch, gebieden die de potentie hebben om mooie icoonsoorten te herbergen. De zeearend, die dit jaar voor het eerst in de Biesbosch broedde, is een icoon in wording. De otter of het edelhert, beiden onder de vlag van de Brabantse Big Five voorgesteld door Gedeputeerde Van den Hout, misschien ook wel.
Bij de vraag welke icoonsoorten het beste passen bij bv. de Maashorst of Strabrecht, speelt ook mee dat eventuele overlast zoals landbouwschade of schade aan recreatieterreinen effectief wordt aangepakt. Dat de natuur iconen nodigt heeft, spreekt echter voor zich.

Investeren in aansprekende soorten en in hun leefgebied, is investeren in draagvlak voor en kwaliteit van de natuur en daarmee goed voor de Brabantse burger en economie.

Bron: staatsbosbeheer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *