Grootste natuurfestival van Nederland; Dutch Bird Fair

Op 24 en 25 augustus wordt de 2e editie van de Dutch Bird Fair georganiseerd in de Oostvaardersplassen bij Lelystad. De Dutch Bird Fair is het grootste natuurevenement van Nederland, met een breed programma voor natuurliefhebbers tot gezinnen met en zonder kinderen. Het is ‘een beetje jammer’ dat het accent van het vakantie-aanbod vooral op het buitenland ligt. In 2012 kwamen er bijna 8000 bezoekers naar het evenement, ondanks het slechte weer. Dit jaar verwacht men een flinke stijging van het bezoek.

Oostvaardersplassen 2011-020Natuurvakanties in het buitenland
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de vogelliefhebbers een belangrijke doelgroep. De standhouders die natuurvakanties aanbieden zijn vooral gericht op natuurgebieden in het buitenland. Volgens organiserend boswachter, Harco Bergman, past dat bij de doelgroep: “De vogelliefhebbers weten binnen Nederland hun weg wel te vinden. In het buitenland hebben de natuurliefhebbers vaak een gids nodig om de bijzondere vogels te kunnen spotten. Enkele van de reisaanbieders, hebben ook wel excursies binnen Nederland op hun programma staan; zoals SNP of Birding Breaks.” Staatsbosbeheer heeft wel een eigen presentatie, met daarin o.a. hun kampeerterreinen en vakantiewoningen in Nederland. Een partij als stichting Natuurkampeerterreinen (136 kampeerterreinen in Nederlandse natuurgebieden) was niet bekend met dit initiatief. Collega natuurbeheerder Natuurmonumenten is o.a. betrokken bij de aanleg van het blotevoetenpad op het festivalterrein.

Breed natuurprogramma
Er zijn 3 tenten waar de hele dag door presentaties, lezingen en workshops worden verzorgd, en natuurlijk tientallen wandelexcursies de Oostvaardersplassen in. In een speciaal kinderprogramma wordt een eigen natuurfilm gemaakt tot zelf insecten eten. Er zijn meer dan 100 tenten en marktkramen met de meest uiteenlopende producten voor het volop beleven van de natuur, zoals fotoapparatuur, verrekijkers, telescopen, natuurreizen en natuur educatie. Staatsbosbeheer, CameraNU.nl, Vogelbescherming Nederland, Sovon Vogelonderzoek Nederland, Fogol, Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland en Citymarketing Lelystad slaan de handen ineen om er ook in 2013 een prachtige belevenis van te maken voor iedereen die van vogels, natuur en fotografie houdt én een fantastisch dagje uit met het gezin wil beleven.

Voor de vogelaar
Vogelaars kunnen zich dit weekend hun hart ophalen. Lezingen over vogels en hun habitat, de ontwikkeling in voor- en achteruitgang van vogelsoorten, vogelreizen, goede doelen, onderzoek, het ringen van vogels tijdens excursies. Er zal een grondradar zijn van defensie die vogelbewegingen op grote afstand en hoogte visueel kan maken.

Pretwerk advies
De natuurfair is een equivalent van de country-fairs (platteland), die steeds populairder worden. Er wordt een sfeer gecreëerd die de doelgroep aanspreekt. Recreatiebedrijven die op zoek zijn naar de natuurgerichte doelgroep, kunnen hier prima op aanhaken. Uit navraag blijkt dat er nog enkele stands kunnen worden geboekt. Meer informatie: info@dutchbirding.nl

Meer informatie: www.dutchbirdfair.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *