Vakantieparken zien nu al goede bezetting voor Pasen en de meivakantie

De vooruitzichten voor Pasen (30 maart – 1 april) en de meivakantie (27 april – 5 mei) zijn bemoedigend voor de Nederlands vakantieparken. Uit de benchmarkcijfers van Booking Experts blijkt dat de boekingen voor de meivakantie zo’n 7% hoger zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. We maakten ook een rondje langs de grotere ketens van vakantieparken.

Landal park op de Veluwe (Foto: Parkvakanties.nl)

Er is volgens de cijfers van Booking Experts ook bijzonder veel interesse in het verlengde Paasweekend, waar de afgelopen maand zelfs 54% meer boekingen werden genoteerd dan in vergelijkbare periode vorig jaar.

Boekingen voor de Paasdagen via Booking Experts

Zomervakantie: De bezetting en het aantal boekingen voor de zomervakantie loopt nagenoeg gelijk aan topjaar 2023. Een redelijk stabiele periode dus; en een mooi vooruitzicht voor de verblijfsrecreatie.

Met dank aan (benchmarkcijfers): Booking Experts

Een uitstekende start

De boekingscijfers over 2023 waren al bijzonder positief. Destijds werd dat bestempeld als inhaaleffect na de coronaperiode. Inmiddels lijkt de markt zich weer wat te normaliseren. Het NBTC melde onlangs dat Nederlanders hun vakanties in 2024 weer meer in het buitenland gaan boeken. Andersom reizen buitenlandse toeristen ook weer wat makkelijker over de grens. Groei van bezetting in het voorseizoen was geen ‘zekerheidje’. Natuurlijk speelt ook het weerbericht een belangrijke rol bij dit soort kortere vakanties. Maar het is in ieder geval een prachtige start van het nieuwe vakantieseizoen.

duiding redactie Pretwerk.nl

Ketens kijken uit naar een mooie start van het seizoen

We maakten ook nog een rondje langs de grotere ketens van vakantieparken. (nog niet van alle partijen een reactie ontvangen.) Ook daar zijn de vooruitzichten positief.

Landal GreenParks en Roompot: “De meivakantie belooft veel goeds en voorspelt een prachtige zomer! De boekingen zijn vergelijkbaar met vorig jaar. We zien dat onze collega’s op de nieuwe bestemmingen zoals Landal Strabrechtse Vennen, Landal Bourtange, Landal Wedderplassen en Roompot Hillview Resort Grandvoir in de Belgische Ardennen staan te popelen om de eerste gasten te ontvangen. Allen op unieke locaties midden in de natuur.”

EuroParcs liet al eerder weten dat de boekingen voor het voorseizoen een groei laten zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het zijn vooral de Duitse gasten die zorgen voor de enorme impuls (ook al voor de zomervakantie. Aanvullend op het eerdere persbericht: |

  • Veluwe populair in de mei vakantie (groei van 20% t.o.v. vorig jaar)
  • overall groei van 17% voor de meivakantie
  • net als in voorgaande jaren is de meivakantie ook zeker een vakantie die nog volop lastminute wordt geboekt
  • groei van aantal campingplaats boekingen met ruim 12%

Ook bij Dormio ligt de verhuur van accommodaties voor op de planning. Bij deze keten is het lastig om de vergelijking met vorig jaar te maken omdat er veel nieuwe parken zijn toegevoegd aan de ketens van Dormio en Summio. Op de vraag naar de meest populaire gebieden laat directeur Don van Schaik weten: “We zien niet echt regionale uitschieters of achterblijvers.”

Last minute aanbiedingen

Platform Parkvakanties.nl ziet zowel voor Pasen als voor de Meivakantie de boekingen enorm aantrekken sinds tweede week maart.: “Er wordt steeds meer last-minute geboekt dus er zijn nog wel voldoende huisjes beschikbaar. De zonnige vooruitzichten helpen mensen ook om de knoop door te hakken.”

Ondanks de mooie bezettingscijfers worden er nog wel diverse last-minute campagnes opgezet om de bezettingsgraad wat verder te liften. Website Parkvakanties.nl heeft een overzicht van de last minute aanbiedingen.

Wil je meer inzichten in de sector verblijfsrecreatie? Kom dan op 19 maart naar het kennisevent:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *