Uitbreiding samenwerking landelijke routedatabank

Dankzij krachtenbundeling van Fietsplatform, Wandelnet, Wielersportbond NTFU en Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie KNHS gaat de routedatabank naast fiets- en wandelroutes ook mountainbike- en ruiterroutes aanbieden.

Een waardevolle toevoeging voor alle overheden en bedrijven die nu al dankbaar gebruik maken van de landelijke routegebonden data.

De routedatabank is een digitale tool om landelijke routedata te vergaren, te beheren en te distribueren. Data van meer van 40 verschillende beheerders van routenetwerken komen samen tot één landelijk bestand. Routedatabank.nl bevat op dit moment onder meer LF-routes, fietsknooppuntnetwerken, LAW’s, Nationale Streekpaden, NS-wandelingen en regionale wandelnetwerken.

Gezamenlijk beheer

De voorloper van de huidige routedatabank is in 2012 door het Fietsplatform opgezet. Directeur Eric Nijland: “In de routedatabank komen alle routes bij elkaar. Het is van belang om richting overheid en bij beleid over openbare ruimte, goede data paraat te hebben.” In 2018 is het geoportaal aangevuld met wandeldata. Sindsdien draait hij onder gezamenlijk beheer van Fietsplatform en Wandelnet. “Miljoenen Nederlanders genieten van recreatieve routes door stad en land,” aldus directeur Wandelnet Ankie van Dijk. En dan is actuele data onmisbaar.

Verdere verrijking

Met de KNHS en NTFU is gekeken naar uitbreiding van de routedatabank met hun ruiter- en mountainbike routes. De nu beklonken samenwerking is een belangrijke stap in de doorontwikkeling en verrijking van de routedatabank. NTFU directeur Arjan de Vries beaamt dit: “Als je bereid bent om krachten te bundelen, dan ben je bereid om samen te delen. Om er daarna weer sterker van te worden. Dus wij delen onze routes.” Ook KNHS directeur Theo Fledderus is enthousiast: “Met de routedatabank kunnen we zorgen dat de overheid alle prachtige, veilige routes voor ruiters, fietsers, mountainbikers en wandelaars in standhoudt.”

Duidelijke meerwaarde

De meerwaarde van de routedatabank is duidelijk. De routedatabank bedient vooral overheden en beheerders van de routenetwerken. Maar ook universiteiten, waterschappen, het RIVM en meldkamers van hulpdiensten maken er gebruik van. Net als ProRail en uitgevers van routekaarten en online navigatie zoals Apple Maps en Open Street Maps. Bij elkaar goed voor een bereik van miljoenen mensen.
 
Met het vastleggen van de samenwerking start het implementeren van de routes in de database. De verwachting is dat in de lente alle benodigde koppelingen gelegd zijn.

IFrame

Meer informatie: www.routedatabank.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *