Lastige start voor Vlaamse dagattracties in eerste halfjaar van 2024

Uit een recente inventarisatie door de Vlaamse Koepel van Dagattracties en Musea (ook wel werkend onder de merknaam Riebedebie), blijkt dat de ticketverkoop in het eerste halfjaar van 2024 zo’n 7% achterblijft op de zelfde periode vorig jaar. Vooral de relatief regenachtige weersomstandigheden zijn daar debet aan.

Plopsa De Panne (foto Pretwerk)

De inventarisatie sluit wel af met een lichtpuntje: “Sinds half juli is het tij aan het keren. In de tweede helft van deze maand waren de cijfers bij de meeste attracties en musea wel positief en heel wat beter dan vorig jaar.”

Voor de periode vanaf 1 januari tot eind juli blijkt dat dat 55% van de attracties en musea in Vlaanderen en Brussel minder goede bezoekcijfers kunnen voorleggen in vergelijking met vorig jaar. 35% van de attracties en musea deden het wel beter dan een jaar eerder. 10%, of 1 op 10, van de respondenten gaf aan dat ze dit jaar gelijke tred hielden met vorig jaar.

Globaal gaf 83% aan dat de vele regendagen en de negatieve weersvoorspellingen in het voorjaar de belangrijkste waren dat bezoekers wegbleven of net omgekeerd, de reden waren van de hogere bezoekcijfers. 17% gaf aan dat ze geen invloed hebben ervaren van het weer.

Attracties en musea die meer tickets verkochten in het voorjaar dankten die meerverkoop in hoge mate aan vernieuwingen, nieuwe tentoonstellingen, geheel of gedeeltelijke (her)openingen en het weer zoals eerder aangegeven. Zij die minder tickets hebben verkocht, schrijven dit in hoofdzaak toe aan het weer of omdat ze beperkter open waren tegenover een jaar eerder.

Meer informatie (alle conclusies uit het onderzoek): www.riebedebie.be

De branchevereniging Toeristische Attracties VZW is bezig met een nieuwe ontwikkeling. Zij willen de dagattracties bijstaan op het gebied van kennis en ondersteuning. De uitvraag van de bezoekcijfers, om daarmee een beeld te schetsen van de ‘stand van zaken’ in de Vlaamse attractiesector, is daarvan een uitvloeisel. Daarnaast is ook gestart met het aanbieden van cursussen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *