Slecht imago zit horecasector in de weg bij vinden van nieuw personeel

Het hogere salaris dat in andere sectoren te verdienen is, is met name voor jongeren tot 40 jaar een belangrijke drijfveer om de horeca te verlaten en elders aan de slag te gaan. Ook ziet deze groep weinig mogelijkheden om zich te ontwikkelen binnen de sector. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV horeca.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Kien onder 2221 respondenten. Veruit het grootste deel is werkzaam in een restaurant of hotel, maar ook medewerkers uit de recreatiesector vulden de enquête in.

Ondanks dat salaris een belangrijk punt is, lijkt de zekerheid van een vast contract en vaste uren nog belangrijker voor medewerkers te zijn. De juiste werk-privébalans is ook erg belangrijk om binnen de sector de blijven, met name voor dertigers en veertigers. Het personeelstekort zorgt er momenteel echter voor dat men een hoge werkdruk ervaart en dit zal naar verwachting leiden tot nog meer uitstroom uit de sector.

Zeven op de tien medewerkers maken zich daarnaast zorgen over de kwaliteit van de horeca en ruim zes op de tien zouden het anderen niet aanraden om in de horeca te gaan werken.

Reactie FNV Horeca op onderzoeksresultaten

Edwin Vlek: “De horeca moet drastisch op de schop. Dit wisten we al, maar wordt nogmaals onderstreept door deze onderzoeksresultaten. De sector moet volwassen worden en zich ontdoen van de bijbaantjescultuur.  Een cultuur die er voor gezorgd heeft dat de sector al jaren met een enorm personeelstekort zit opgezadeld. Een cultuur waar vaak alleen maar gekeken wordt naar wat iets kost en niet naar wat iets oplevert. En een cultuur waarin kwaliteit en de opbouw en onderhoud van een duurzaam personeelsbeleid van ondergeschikt belang zijn. Terwijl medewerkers juist hét kapitaal en de ambassadeurs van een onderneming zijn. Want hoe beter geschoold, hoe hoger de omzetten.”

Bron en meer informatie: www.fnvrecreatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *