Ruim 75.000 bezoekers voor Dag van het Kasteel

Maandag, Tweede Pinksterdag, werden 120 kastelen bezocht door ruim 75.000 bezoekers tijdens Dag van het Kasteel. In 2022 werd deze themadag nog bezocht door 60.000 mensen. Ook werd de titel van ‘Meest romantische kasteel’ vergeven aan Landgoed Mariënwaerdt

Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen stelden hun zalen, kamers, zolders, kelders tuinen en parken open tijdens de Dag. Bovendien werd een enorm aantal activiteiten georganiseerd door de deelnemers: rondleidingen, speurtochten, muziek, optredens, wandelingen en verborgen verhalen.

Activiteiten door het hele land

Er werden tijdens deze Dag van het Kasteel bij meer dan 120 kastelen door het hele land bijzondere activiteiten georganiseerd. Bij huis Doorn werd bijvoorbeeld een speciale living history route georganiseerd waar bezoekers de oud personeelsleden tegen konden komen bij hun bezoek. Op het Friese Fogelsanghstate kwamen meer dan 200 mensen op bezoek om te horen over de geschiedenis van het personeel van deze state. In het Zuid-Hollandse Huygens’ Hofwijck was er een demonstratie microscopie, een theatervoorstelling en verschillende Oud Hollandse spellen. Ook in bijna alle andere provincies waren verschillende kastelen waar geweldige activiteiten werden georganiseerd.

Meest Romantische Kasteel

Drie kastelen wonnen de prijs voor het Meest Romantische Kasteel. De prijs werd uitgereikt door Stichting Dag van het Kasteel in samenwerking met de VriendenLoterij. In de afgelopen weken brachten 15.000 mensen hun stem uit op het Nederlandse kasteel of landgoed dat zij het meest romantisch vonden. Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd (Gelderland), Markiezenhof in Bergen op Zoom (Noord-Brabant) en Menkemaborg in Uithuizen (Groningen) werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en ontvingen € 15.000, € 2.500 en € 1.000.

Lotje van Verschuer, landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt: ‘We zijn bijzonder blij met dit enorme bedrag waarmee we het koetshuis van het landgoed kunnen gaan opknappen. Het koetshuis werd in februari 2022 beschadigd doordat een eeuwenoude boom omviel en op het dak terechtkwam. Met de VriendenLoterij-prijs zorgen we dat het koetshuis weer optimaal bezoekers kan ontvangen. 

Claartje Rijkers, projectleider Museum Markiezenhof: “De ruim 75.000 bezoekers laten zien dat Dag van het Kasteel ons historische erfgoed voor één dag in de spotlight weet te zetten. In deze tijden kunnen kastelen die extra aandacht zeer goed gebruiken”. 
 
Meer informatie: dagvanhetkasteel.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *