Rivier de Maas verbindt zes recreatieve bestemmingen in Gelderland en Brabant

Drie Gelderse en drie Brabantse gemeenten hebben een meerjarige samenwerking opgestart om de oevers van de Maas toeristisch te verbinden. Op maandag 12 september is met de betrokkenheid van veel organisaties in het gebied een start gemaakt met het jaarprogramma 2023.

De meanderende rivier de Maas is een prachtig stukje natuurschoon dat een aantrekkende werking heeft op toerist en recreant. Echter vormt de rivier in de meeste gevallen een bestuurlijke grens waardoor bestemmingen geografisch aan de ene of aan de andere oever liggen.

Geen nieuwe bestemming

In 2020 kreeg Stichting Bureau Toerisme de opdracht om te verkennen hoe een dergelijke samenwerking eruit kon zien. Een belangrijk vertrekpunt: vorm geen nieuwe bestemming, maar verbindt datgene wat er is.

Het is een van de belangrijkste kaderpunten geworden van de samenwerking. Caroline Scholtens, werkzaam bij Bureau Toerisme en regisseur van het traject, werkte mee aan het adviesrapport. “Ik ben voorstander van een praktische aanpak, waarbij je kijkt naar de bundeling van bestaande activiteiten. Er zijn al zoveel organisaties en verenigingen actief. Er is al veel te winnen door vanuit dit netwerk de juiste activiteiten te selecteren voor een gezamenlijk jaarprogramma. In de meeste gebieden zijn allerlei communicatie uitingen van bestaande organisaties. Websites, magazines, routeplanners. Daar kunnen we slim gebruik van maken.”

Op maandag 12 september kwamen bij Restaurant Puur Damen in Lith aan de Maas meer dan 20 organisaties vanuit de gemeenten Heusden, Maasdriel, Oss, ‘s-Hertogenbosch, West Maas en Waal en Wijchen bijeen. Gezamenlijk uitgangspunt van alle betrokken partijen is dat deze aanpak betekent dat er meer communicatiekracht in de promotie richting recreant en toerist zal zijn. En daarmee is er ook meer informatie voor de inwoners van de zes gemeenten. Zij vormen een belangrijke doelgroep. Voor korte uitstapjes ga je immers niet altijd ver van huis. Goede recreatieve voorzieningen maakt een omgeving aantrekkelijk en bevordert de leefbaarheid. Des te interessanter dat deze zes gemeenten met elkaar samenwerken om de Maas als verbindende factor te gebruiken”.

Bron en meer informatie: www.bureautoerisme.nl/maassamenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *