Recreatie, cultuur, sport en horeca weer vrijwel helemaal open

Met ingang van 26 januari mogen heel veel bedrijven hun deuren weer openen – tot uiterlijk 22.00 uur. Alleen de festivalsector (zonder vaste zitplaats) en het nachtleven blijven voorlopig nog op slot. Nieuw is ook de combinatie tussen het corona- toegangsbewijs en het vasthouden aan de anderhalve meter maatregel.

De nieuwe regels gelden in ieder geval t/m 8 maart. Premier Rutte waarschuwde er bij voorbaat voor dat de vrijheden kunnen worden ingeperkt als de besmettingen te hard oplopen. Het opvolgen van de maatregelen en adviezen draagt er aan bij dat de pandemie beheersbaar blijft. Aan de diverse sectoren geeft de premier de opdracht om hun zelf ontwikkelde coronaprotocollen ook goed na te leven.

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, waarschuwt bedrijven voor al te veel optimisme over de openstelling en benoemde nog een nieuw risico: “Door de zeer hoge besmettingsgraad, gecombineerd met de verplicht quarantaine, lopen bedrijven nu het risico dat er situaties gaan ontstaan waarop er te weinig personeel beschikbaar is om de bedrijven open te houden.”

Een selectie uit de maatregelen die direct van invloed zijn op de brede sector recreatie en gastvrijheid:

samenvatting maatregelen m.i.v. 26 januari 2022
  • Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als u zit, het mondkapje af kan.
  • Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
  • In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht.
  • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Op sportlocaties geldt het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar.
  • Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1.250 personen per ruimte.
  • Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100% van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit.
  • Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte.
  • Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
  • Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.

Meer informatie: Rijksoverheid, overzicht maatregelen per 26-01-2022

Zie ook: Reacties branchevertegenwoordigers op heropening maatschappij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *