Reacties van branchevertegenwoordigers op het grotendeels heropenen van de maatschappij

Heel veel bedrijven kunnen vanaf vandaag (26 januari 2022) hun deuren weer openen. Dat gebeurt voorlopig nog wel onder voorwaarden om het risico op besmetting te beperken. De festivalsector moet opnieuw wachten; en is daar niet blij mee. We zetten de reacties van verschillende branchevertegenwoordigers op een rijtje…

Zie ook: Recreatie, cultuur, sport en horeca weer vrijwel helemaal open

Dit overzicht wordt de komende dagen nog verder aangevuld met statements vanuit diverse branchevertegenwoordigers…

Gastvrij Nederland: Optimistich over de versoepelingen

Het overlegorgaan van brancheverenigingen uit de brede gastvrijheidssector is optimistisch over de versoepelingen, maar ziet ook dat herstel gaat nog lange tijd gaat duren

“Opluchting en voorzichtig optimisme”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in reactie op de versoepelingen. “Ondernemers uit onze sector zien er enorm naar uit om te ondernemen. Dat willen ze toch het liefste doen.”

Vanavond kondigt het kabinet een aantal belangrijke versoepelingen aan. Kortgezegd komt het er op neer dat de meeste locaties die toegankelijk zijn voor publiek, weer open gaan.

Wel vraag Van Wijk nog aandacht voor die sectoren die nog met strenge restricties te maken hebben, bijvoorbeeld in openingstijden, of zelfs helemaal dicht moeten blijven. Het gaat dan om die ondernemers uit de sector die hun omzet vooral in de avond maken, om evenementen en beurzen die ongeplaceerd zijn of om de reissector.

“Open zijn betekent daarbij niet dat alle ellende voorbij is,” zegt Van Wijk. Want ondernemers kunnen nog niet op maximale capaciteit open, onzekerheid blijft op de loer liggen omdat deze maatregelen slechts voor 6 weken gelden én niet in de laatste plaats omdat ondernemers zich diep in de schulden hebben moeten steken. Dit zijn allemaal onderwerpen die we ook met de minister willen bespreken in de Taskforce Gastvrijheidssector.

“Maar,…” besluit Van Wijk, “Wij gaan er wel van uit dat dit de laatste echte lockdown is en we een gastvrije zomer tegemoet kunnen zien.”

Bron en meer informatie: www.gastvrij-nederland.nl

Evenementenbranche: dit is een schijnheropening

De evenementenbranche hekelt de nieuwe heropeningsplannen van het kabinet.

Jolanda Jansen reageert namens de Alliantie van Evenementenbouwers: “Wij schieten hier echt niets mee op. Deze versoepelingen zijn misschien bedoeld als een eerste stap in de goede richting, maar het is een veel te kleine, onwerkbare en daarmee nietszeggende stap. De opeenstapeling van beperkte openingstijden, de beperkte capaciteit op 1250 bezoekers, vaste zitplaatsen, 1,5 meter en een CTB maakt het onmogelijk iets te organiseren. Het is een farce.”

De Alliantie stoort zich ook aan het gebrek aan onderbouwing door OMT en kabinet, en het verschuiven van de doelen. Doel van de coronamaatregelen was altijd het beschermen van kwetsbaren en het voorkomen van druk op de zorg. Maar nu die doelen zijn gehaald, worden er plots weer nieuwe doelen gesteld. Dat is slecht voor de geloofwaardigheid en het draagvlak.

Riemer Rijpkema vult namens het EventPlatform aan: “Ons doel is duidelijk: wij moeten en kunnen weer volledig open. We begrijpen echt wel dat we misschien niet in een stap naar 100% open kunnen gaan, maar we moeten wel binnen een paar weken naar die 100% toewerken. En dat kan ook. De branche zet de stip voor volledige opening dus begin maart. Er is geen legitieme reden om niet te zorgen dat we daar op tijd komen.

We blijven benadrukken dat we met voorbereidingstijden te maken hebben, het kan niet zo zijn dat we weer een aantal weken moeten wachten op duidelijkheid in beleid. Dit is geen beleid dat laat zien rekening te houden met de benodigde continuïteit van de evenementenbranche.

Jansen en Rijpkema zijn van mening dat als de branche weer volledig open is, deze ook volledig open moet blijven. Het lange termijn beleid moet daarop gericht zijn: terug naar pre-Corona. “We kunnen, zolang dat nodig is, met een CTB en goede controles een veilige omgeving creëren. Maar volledig open blijven moet het uitgangspunt zijn. Wij kunnen niet nog een jaar jojoën, dan gaat de branche onherstelbare schade lijden, dan gaat er heel veel kapot.”

Bron en meer informatie: www.eventplatform.nl

KHN: De eerste stap richting volledige heropening horeca is gezet

KHN is verheugd met de voortvarendheid waarmee het nieuwe kabinet met de coronacrisis om gaat. De keuze van het kabinet om eet- en drinkgelegenheden te heropenen én pas om 22.00 uur te sluiten valt samen met de wens en inzet van KHN, zodat horecaondernemers ook in de avond hun gasten kunnen ontvangen en daarmee een deel van de avondomzet kunnen maken. Daar is KHN heel blij mee. Na een lange donkere tijd van lockdown klinkt eindelijk weer het geluid van gastvrijheid door de straten van Nederland.

We zijn hier zo aan toe’

“Dit is precies waar we de afgelopen weken voor gestreden hebben”, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. “We zijn blij dat het nieuwe kabinet voortvarend doorgaat met versoepelen. Al is er voor een paar sectoren binnen de horeca nog wel perspectief nodig. We zijn hier zo aan toe. Ondernemers, maar ook medewerkers én gasten hebben de horeca ontzettend gemist.”

Robèr Willemsen heeft tijdens zijn lobby richting het kabinet uitgelegd waarom het zo belangrijk was voor de horeca om van een sluitingstijd van 20.00 uur naar 22.00 uur te gaan.

Uiteraard blijft het nodig om ook andere sectoren binnen de horeca perspectief te bieden, aangezien voor deze groep ondernemers de nog bestaande restricties nog steeds beperkingen of een volledige sluiting betekenen. Voor Clubs & Nightlifebedrijven is het niet rendabel om open te gaan met een sluitingstijd van 22.00 uur. Voor hotelbedrijven is het noodzakelijk dat het internationaal toerisme weer zo snel mogelijk op gang komt, dat heeft een aanlooptijd van weken en voor o.a. cateraars is het belangrijk dat de evenementensector weer tot leven komt. Beurs- en congreslocaties kennen ook lange aanlooptijden en organisatoren vragen de locaties om perspectief over wanneer de restricties vervallen. Zo snel mogelijk inzicht in de vervolgstappen van de versoepelingen is nu essentieel voor deze groepen horecaondernemingen.

Meer informatie: www.khn.nl

NOC-NSF (namens de sport): Sportdeelname is belangrijk voor een gezonde samenleving

Voor de sport betekenen de hernieuwde vrijheden onder andere dat de competities kunnen worden hervat, publiek onder voorwaarden weer welkom is en dat de horeca op sportaccommodaties, ook onder voorwaarden, open mag tot 22.00 uur ’s avonds.

“Dit is een mooie volgende stap voor de sport”, vindt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF. “Uit onderzoek weten we dat bij 62% van de leden van sportclubs de motivatie afneemt als er geen competitie wordt gespeeld. Nu dat weer mogelijk is kunnen we de door de coronacrisis verontrustend lage sportdeelnamecijfers een boost geven, dat is van groot belang voor een gezonde samenleving.”

Niet alleen voor het sporten zelf komt meer ruimte, ook het verenigingsleven kan met de heropening van de sportkantines en het toelaten van publiek worden opgepakt. “Prachtig dat we elkaar weer op de sportvereniging kunnen ontmoeten. En er van sport mogen genieten. We hebben als sport met elkaar wel een grote verantwoordelijkheid om dit veilig en verantwoord in goede banen te leiden, daar spannen we ons met alle vrijwilligers keihard voor in.”

Bron en meer informatie: www.nocnsf.nl

Museumvereniging past meteen haar protocollen aan

De museumvereniging onderneemt ook meteen actie n.a.v. de persconferentie van 25 jannuari. zij hebben voor hun achterban een aangepast protocol, toegespitst op de nieuwe situatie, gepresenteerd.

Meer informatie: www.museumvereniging.nl

MKB Nederland: Mooie opmaat naar volledige opening van samenleving

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn verheugd met de verdere versoepelingen die het kabinet vanavond heeft aangekondigd. ‘Het is voor vele tienduizenden ondernemers én hun medewerkers een zegen dat ze weer aan de slag kunnen, zij het nog wel met een aantal randvoorwaarden. Dit is een mooie opmaat naar de volledige opening van de samenleving, waar heel Nederland zo naar snakt.’ De ondernemersorganisaties zijn blij dat het kabinet deze keer, naast het OMT-advies, ook duidelijk andere signalen uit de samenleving heeft laten meewegen. ‘Aan een sluitingstijd van bijvoorbeeld 20.00 uur hadden bijvoorbeeld restaurants, bioscopen, theaters weinig gehad.

Horeca, theaters, musea, pretparken, wellness centra en andere doorstroomlocaties open

Goed nieuws is ook dat musea, pretparken, wellness centra en andere doorstroomlocaties hun deuren weer kunnen openen en – weliswaar met een maximum aantal bezoekers, verplichte zitplaatsen en een beperkte capaciteit – ook evenementen weer mogen worden georganiseerd.

Bij alle versoepelingen is en blijft het volgens de ondernemersorganisaties cruciaal dat we ons allemaal aan de basismaatregelen en andere voorwaarden die gelden houden, zodat we zo snel mogelijk ook de laatste stap in de heropening kunnen zetten: met weer festivals, opening van de nachthoreca, grotere evenementen, et cetera. ‘Voor deze ondernemers is het nog altijd een hard gelag.’

In het statement vragen MKB Nederland en VNO NCW om een langetermijnplan waarbij ‘open bedrijven’ als uitgangspunt genomen wordt.

Meer informatie: www.mkb.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *