Rabobank: Herstel hotels en vakantieparken verschilt per regio

Aanbieders van overnachtingen in zoals hotels en vakantieparken, zijn redelijk in staat om hun omzetten te maximeren ondanks dat gasten anderhalve meter afstand moeten houden. Nu sanitaire voorzieningen weer open mogen, zien we snel herstel.

Dat meldt de Rabobank in een sector-update voor horeca en recreatie. Ook voor andere branches werd een vergelijkbare update gemaakt over de bedrijfsvoering in coronatijd.

Het figuur toont de verwachte omzetontwikkeling van (sub)sectoren ten opzichte van 2019. Bron: CBS, op basis van inzichten sectorspecialisten Rabobank.

Hotels aan de kust en vakantieparken in het hele land herstellen op dit moment. Rabobank ziet hun omzetten op een vergelijkbaar niveau komen als 2019. Dit komt doordat het binnenlandse toerisme aantrekt en doordat het toerisme uit de buurlanden weer op gang komt. Ook zien we voor dit type bedrijven dat de boekingen voor het najaar al iets voor op schema lopen, wat kan duiden op een kleine plus voor het derde kwartaal van 2020.

Toerist blijft weg uit stad

Het herstel van de omzetten van hotels in steden blijft achter omdat het internationaal toerisme sterk is afgenomen. Daarbij zijn stadshotels vaker dan gemiddeld afhankelijk van zakelijke gasten. Door het uitblijven van onder andere congressen mist de sector deze groep gasten. Het herstel zal met vertraging op gang komen, waarbij voor het toerisme pas een volledig herstel zal plaats vinden in 2023.

Horeca heeft het lastiger

Het toepassen van de anderhalve meter afstand beperkt ondernemers in de horecasector. Hierdoor staat de rentabiliteit van horecabedrijven zwaar onder druk.

Waar we traditioneel uit eten gaan op donderdag tot en met zaterdag, kan dit door het thuiswerken wat meer verschuiven door de flexibiliteit in de agenda. Restaurants kunnen hier op in gaan spelen.

Ook fitnessbedrijven kunnen wellicht profiteren van meer thuiswerken. Ze kunnen in spelen op de flexibiliteit van de werknemer door activiteiten te spreiden over de dag kunnen.

Bron en meer informatie: www.rabobank.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *