Ondernemers kunnen stemmen voor MKB-vriendelijkste gemeente

MKB Nederland voert elke twee jaar onderzoek uit naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Hoe gaat jouw gemeente om met de belangen van de ondernemers? Zeker in deze lastige coronatijden is een flexibele opstelling van de gemeente een steuntje in de rug.

Specifiek voor de recreatiesector is de toeristenbelasting vaak een heet hangijzer. Een gemeente als Amsterdam (gem. € 10,50 per overnachting) wordt door de coronacrisis stevig geconfronteerd met de bijdrage die recreatiebedrijven leveren aan de begroting. Maar ook OZB, afvalstoffenheffing, terrasbelasting en parkeergelden kunnen een bedrijf of regio duurder en minder aantrekkelijk maken voor bezoekers. Zie ook het ZKA rapport: Stapeling van lasten voor recreatie-ondernemers

Ondernemers kunnen hun stem laten horen

MKB Nederland gaat op zoek naar een positieve insteek, en zet gemeenten in het zonnetje die hun best doen om het ondernemersklimaat te verbeteren. Het tweejaarlijkse onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente is voor veel gemeentebestuurders al jaren een positieve prikkel voor nieuw beleid of initiatieven om het lokale ondernemersklimaat te stimuleren. In dit onderzoek van MKB-Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova, geven duizenden ondernemers aan hoe zij de gemeentelijke dienstverlening op tal van aspecten waarderen. Hier komen uiteindelijk een provinciale en een landelijke ranglijst uit van gemeenten die mkb-vriendelijk zijn. Alle gemeenten krijgen een plek op die ranglijsten.

Ondernemers worden uitgenodigd om ook mee te doen en online een enquete in te voeren.

Meer informatie: www.mkb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *