Mening gevraagd over tekst nieuwe wetgeving zwemwater

De regels voor zwembaden, peuterbaden, zwemvijvers en andere zogeheten badinrichtingen zijn sterk verouderd en worden daarom geactualiseerd. De tekst voor de nieuwe wet wordt voorgelegd aan belanghebbenden, die t/m 3 november hun mening kunnen geven.

2 daagse zwembaden 173De consequenties in het kort
Voor de exploitant van een badinrichting betekent de nieuwe regelgeving dat hij het badwater – en bij overdekte badinrichtingen ook de lucht – zal moeten (laten) onderzoeken op een aantal nieuwe parameters, die enkele achterhaalde parameters vervangen. Dit brengt ten opzichte van de huidige situatie wat extra analysekosten met zich mee, maar daar staat tegenover dat hij meer vrijheid krijgt in de bedrijfsvoering (wat een financieel voordeel kan opleveren). Verder is de verwachting dat een badinrichting die aan de huidige kwaliteitseisen voldoet, zonder noemenswaardige extra investeringen aan de nieuwe kwaliteitsvoorschriften zal kunnen voldoen.

De exploitant kan de verplichte risicoanalyse zelf uitvoeren, eventueel aan de hand van het Risicomodel Bhvbz (op te vragen bij infoparticipatie@minienm.nl). De exploitant zal daar dan wat tijd in moeten steken. Deze zelfwerkzaamheid heeft als voordeel dat hij een beter inzicht krijgt in de risico’s die zich in zijn badinrichting (kunnen) voordoen, en in de maatregelen die genomen kunnen worden om die risico’s te beheersen. Uiteraard kan de exploitant de risicoanalyse ook door een ander (bijvoorbeeld een adviesbureau) laten uitvoeren.

Zie de volledige toelichting + document met concept wettekst op: www.internetconsultatie.nl/zwembaden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *