Huizenruilwebsite ziet groei van 30%

In mei van dit jaar is het aantal overnachtingen via huizenruil gestegen tot een niveau dat hoger is dan voor de coronapandemie. In vergelijking tot mei 2019 zijn er in dezelfde maand dit jaar 30% meer ruilen georganiseerd. Dit blijkt uit de data van HomeExchange, wereldwijd marktleider op het gebied van huizenruil.

Deze manier van reizen wint de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit, met een groei van 111% in aantallen overnachtingen tussen 2017 en 2020. De pandemie heeft daar een boost aan gegeven omdat huizenruil zich goed leent voor vakanties zonder grote groepen mensen in de buurt, en vanwege de lage kosten. Nederland is op dit moment het zesde land met de meeste huizen op HomeExchange, en er staan nu 16.500 Nederlandse huizen te ruil aangeboden. 83% daarvan bestaat uit eerste huizen, 17% uit tweede huizen.

Positief beeld voor de zomervakantie

Nu de maatregelen overal in Europa langzaam maar gestaag worden verruimd, durft men het weer meer aan om op pad te gaan. Na meer dan een jaar van maatregelen zien de vooruitzichten voor de zomervakantie er steeds rooskleuriger uit. Vorig jaar waren Nederlanders nog terughoudend in het boeken van hun vakantie vanwege de pandemie. Terwijl Nederlanders in mei 2020 nog geneigd waren om hun vakantie minder snel te plannen gezien de gezondheidssituatie, stegen tussen mei 2020 en mei 2021 de de overnachtingen met 227%. Ook het aantal nieuwe huizen dat per maand in Nederland wordt aangeboden groeide in die periode met 46% vergeleken met vorig jaar. Het optimisme op over vakanties groeit: tussen januari en mei dit jaar is het aantal huizenruilen zelfs met 324% gestegen. Van alle woningruilen die nu worden georganiseerd is 72% voor juli en augustus, in totaal nu 19.982.

Frankrijk en Spanje favoriet, een derde blijft in Nederland

Een derde van de Nederlandse huizenruilers blijft dit jaar tot nu toe dit jaar in eigen land. 60% verruilt zijn of haar woning echter voor een exemplaar van iemand in een ander Europees land en 7% treedt buiten dit werelddeel. In 2019 ging men vaker het land uit, en was deze verdeling respectievelijk 7%, 67 en 26%. De populairste steden voor huizenruilen in Nederland zijn Amsterdam, Haarlem, Utrecht en den Haag. Deze stedelijke focus verklaart ook het soort aanbod: 40% van de huizen bestaat uit woonhuizen en 60% uit appartementen. De meest bezochte bestemmingen voor Nederlanders (afgezien van Nederland) zijn Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en België.

Emmanuel Arnaud, CEO van HomeExchange: “Huizenruil is flink in populariteit aan het stijgen en we zijn ervan overtuigd dat deze groei zich alleen maar door gaat zetten in de komende jaren. Steeds meer mensen proberen deze nieuwe vorm van vakantie uit, en blijven daarna trouw aan het concept vanwege de positieve ervaringen. We hebben inmiddels een grote en levendige community opgebouwd op ons platform. Woningruil past helemaal bij de vakantieganger van nu: het zorgt voor een meer menselijke en minder vluchtige manier van reizen, met respect voor het milieu, de authenticiteit van bestemmingen en lokale gemeenschappen. Het is dan ook onze missie om massatoerisme en spooksteden te bestrijden door onze leden te helpen reizen als een local. Daarom geloven wij er in dat woningruil de toekomst van toerisme is. Het is voor ons de uitdaging om deze manier van reizen te blijven democratiseren, waardoor deze steeds verantwoordelijker, toegankelijker en inclusiever wordt.”

Bron en meer informatie: www.homeexchange.com/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *