Grote investeringen nodig om delen van het IJsselmeergebied recreatief toegankelijk te houden

Om de wateren aan de zuidkant van het IJsselmeergebied en in de meren daar omheen bevaarbaar, veilig en schoon te houden, zijn grote investeringen nodig. Betrokken provincies en gemeenten vragen de Rijksoverheid om financiële steun.

Om de ervaren knelpunten aan te pakken leggen de 4 provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland en samenwerkingsverband Gastvrije Randmeren 3 punten voor aan de Tweede Kamer: 

  1. Veiligheid bevaarders en regionale economie in het geding. Een knellende kwestie gaat over het aanleggen van verdiepte vaargeulen van en naar de havens van Edam, Volendam en Muiden, voor het reddingsstation Zeevang, de KNRM Zeewolde en een bevaarbare snelvaarbaan bij Almere.
  2. Waterplantenproblematiek wordt onbeheersbaar. Door goed water- en natuurbeleid in de wateren in het afgelopen decennium neemt de hoeveelheid waterplanten toe. Dat is goed nieuws, maar het heeft ook een keerzijde.
  3. Verslechtering waterkwaliteit. Zonder ingrijpen wordt de klok teruggedraaid in het Gooi- en Eemmeer waar het de verslechtering van de waterkwaliteit betreft. Zo’n 10 jaar geleden bedreigde algengroei mens en dier; Blauwalg, bijvoorbeeld, kan leiden tot klachten als irritatie van huid en ogen,ernstige aandoeningen, vissterfte en een onaantrekkelijk gebied (groene soepen stank). Als niks ondernomen wordt, dreigt weer hetzelfde te gebeuren.

Meer informatie: Provincie Noord-Holland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *