Festivalsector groeit nog altijd

De bezoekersaantallen van festivals groeide van 2014 op 2015 met 3% tot een nieuwe recordtotaal van bijna 23 miljoen. Het aantal festivals nam toe met 4,5%. In Amsterdam lijkt de grens bereikt; daar wordt een actief beleid gevoerd om festivals onder te brengen in omliggende gemeenten.

Bezoeken en bestedingen
Door een toename in het aantal festivals en door een verschuiving van kleinschalige naar middelgrote festivals, zijn de festivalbezoeken met 2,7% gestegen. Muziekfestivals trekken met 14,4 miljoen de meeste bezoeken. De bestedingen in deze festivalcategorie zijn vorig jaar met 9,0% gestegen naar € 513,1 miljoen (76% van totale festivalbestedingen). De gemiddelde besteding van een muziekfestivalbezoeker komt uit op € 37 per festival. Theaterfestivals trokken 4,4 miljoen, en beeldende kunstfestivals 3,1 miljoen bezoekers.

Groei festivals Amsterdam lijkt gestopt
Het aantal kunst- en cultuurfestivals in de gemeente Amsterdam in 2015 niet verder gestegen (één festival minder dan in 2014). Dit in tegenstelling tot de andere grote steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven die het afgelopen jaar allemaal een stijging lieten zien. Desondanks is het aantal festivals in de gehele provincie Noord-Holland het sterkst toegenomen (+10%). Gemeenten als Alkmaar, Zaanstad en Haarlem lijken te profiteren van het ‘festivalplafond’ in Amsterdam.

danceTop 25
In de top 25 grootste entreeheffende en vrij toegankelijke festivals is een aantal nieuwe festivals toegetreden. The Flying Dutch is de grootste nieuwkomer in de ranglijst entreeheffende festivals, zij trok met haar succesvolle eerste editie 100.000 bezoeken in 2015 en behaalt hiermee de 11e plaats.

In de ranglijst van de top 25 entreeheffende festivals is het Amsterdam Dance Event voor de derde keer op rij koploper. Daaropvolgend komt International Film Festival Rotterdam (IFFR) en op de derde plek staat het Amsterdamse filmfestival IDFA met respectievelijk 302.000 en 255.000 bezoeken. De vierde plek wordt bemachtigd door Het Zwarte Cross Festival en op plek vijf staat Pinkpop met 175.000 bezoeken.

De top 25 gratis festivals wordt aangevoerd door de Vierdaagsefeesten Nijmegen (1.509.000 bezoeken). De lichtkunstfestivals Amsterdam Light Festival en GLOW volgen ex aequo op plaats 2. Op de vierde plaats staat Amsterdam Gay Pride met 600.000 bezoeken en Uitmarkt Amsterdam sluit de top 5 af met 500.000 bezoeken.

Bron en meer informatie:
www.vvem.nl
Respons Festival Monitor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *