EuroParcs start bouw vakantiepark Enkhuizer Strand

De bouw van vakantiepark Enkhuizer Strand is van start gegaan. De bouw van het park wordt in 2026 afgerond; Het hele project, waar het vakantiepark onderdeel van uitmaakt, is gereed in 2027. Op het vakantiepark komen 154 vakantiewoningen van verschillende typen passend bij de drie sferen van het park: Aan ’t water, In ’t bos en Op ’t strand.

Vanwege de natuur- en vakantiebeleving zullen de vakantiewoningen worden geplaatst in een doorlopend landschap zonder kavelafscheidingen. Bij het ontwerp van het park zijn zoveel mogelijk bestaande bomen behouden en waar kap nodig was, wordt dit in ruime mate gecompenseerd met inheemse bomen en struiken.

Naar verwachting zal de bouw van het vakantiepark in het eerste kwartaal 2026 worden afgerond. De vakantiewoningen worden verkocht aan geïnteresseerden voor recreatief eigen gebruik en/of verhuur via EuroParcs aan recreanten. De verkoop is enige tijd geleden gestart.

Recreatiegebied Enkhuizerzand zal openbaar toegankelijk blijven met fiets- en wandelpaden, meer strand, ligweiden, een hondenstrand en een parkinrichting met veel bomen, struiken, bloemen en waterpartijen. De aanleg van een kustboog moet de zandafslag van het strand tegen gaan. De planning is dat het totale project Enkhuizerzand in de loop van 2027 zal zijn afgerond.

Langlopend voortraject

Het project ter realisatie van het vakantiepark begon in 2005 bij de overdracht van recreatieoord Enkhuizerzand door Rijkswaterstaat aan de gemeente Enkhuizen. Het gebied kende een structureel achterstallig onderhoud waarvoor de gemeente niet de middelen had om het aan te pakken.
In 2008 is daarom besloten om een tender uit te schrijven. Het uitgangspunt was dat de bouw van een vakantiepark door een private partij de herontwikkeling van het hele openbare recreatiegebied Enkhuizerzand moest financieren, alsmede het onderhoud gedurende een afgesproken termijn. In 2017 is de opdracht gegund aan Ontwikkelingsmaatschappij Recreatieoord Enkhuizer Zand (OREZ) waarvan EuroParcs later eigenaar is geworden. Nadat in eerste instantie het plan was het nieuwe vakantiepark grotendeels in het water te bouwen, bleek dit om verschillende redenen niet haalbaar. In 2020 heeft EuroParcs na een participatieproces met inwoners en stakeholders een nieuw plan gepresenteerd. Dit werd in 2022 vastgelegd in een onherroepelijk bestemmingsplan en een inrichtingsplan. Hierin zijn nauwkeurig de voorwaarden voor de bouw van het vakantiepark en de herontwikkeling van het recreatiegebied vastgelegd inclusief de verplichting tot onderhoud gedurende 12 jaar na oplevering.

“Ik ben trots dat we de eerste palen voor de bouw van het vakantiepark hebben kunnen slaan. Zonder vakantiepark is het voor ons, gemeente Enkhuizen, niet mogelijk om een mooi recreatiegebied te realiseren. En dat is waar het ons om te doen is.”

Wethouder Jan Franx

“De start van de bouw van het vakantiepark kan met recht een mijlpaal genoemd worden. De opbrengst van het vakantiepark zal immers de totale herontwikkeling van het hele recreatiegebied Enkhuizerzand mogelijk maken, waarvan de inwoners van Enkhuizen nog vele jaren plezier aan zullen gaan beleven.”

EuroParcs directielid Andries Bruil

Meer informatie: www.europarcs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *