Waarom zijn Eindhoven en Valkenburg de beste evenementensteden?

Feest in Eindhoven en Valkenburg aan de Geul. Zij werden verkozen tot beste grote en kleine evenementenstad. Succesfactoren die hoog werden gewaardeerd door de jury zijn: ‘passend bij het thema van de stad’ en ‘jaarrond programmering’.

evenementenprijsVooraf had de jury een lijst van criteria opgesteld waarmee de verschillende steden met elkaar konden worden vergeleken:

  • Visie: de rol van evenementen in het beleidsspectrum
  • Aantal en niveau van georganiseerde evenementen
  • Inbedding evenementen in het gemeentelijk beleid
  • Samenwerking met stakeholders
  • Het uitvoeren van onderzoek en het meten van effecten
  • Progressie t.o.v. voorgaande jaren
  • Innovatie voor de sector.

Valkenburg aan de Geul, beste kleine evenementenstad (tot 80.000 inwoners)
Uit het juryrapport: “Deze gemeente heeft op overtuigende wijze sterke strategische keuzes gemaakt op het gebied van evenementen. Daarbij heeft men juist voor die thema’s gekozen die van belang zijn voor de gemeente, o.a. op het gebied van fietsen/wielrennen.
Daarnaast maakt Valkenburg op effectieve wijze gebruik van haar natuurlijke omgeving van het glooiende landschap en de unieke mergelgrotten. Met kwalitatief goede en onderscheidende kerstevenementen wordt een bijdrage geleverd aan de hoge waardering van bezoekers aan deze kerststad.
De gemeente heeft bovendien goed begrepen dat door een jaarronde programmering, evenementen altijd ingezet kunnen worden om de gemeente promotioneel in het zonnetje te zetten.”

Eindhoven, beste grote evenementenstad (+ 80.000 inwoners)
Uit het juryrapport: “Hoewel Eindhoven qua aantallen evenementen niet voorop loopt, is de manier waarop ze worden uitgedragen noemenswaardig. Er worden duidelijke keuzes gemaakt en er is een helder nationaal en internationaal profiel.
Bijzonder is dat dit profiel uitstekend past bij het algehele profiel dat de stad als ‘Brainport’ heeft. De jury vindt de strategie van Eindhoven met off-brand en on-brand evenementen erg sterk : bij off-brand evenementen, zoals de winterijsbaan, wordt steeds geprobeerd een koppeling te maken met de typische Eindhovense thema’s, zoals licht, design en techniek. Daardoor heeft de stad een overtuigend en consistent ‘verhaal’, waarin onderscheidende evenementen een logische plek hebben. Deze sterke evenementen leveren tevens een positieve bijdrage aan de citymarketingdoelstellingen van de stad.”

Nog meer prijzen…
In de running voor de titel Beste Publieksevenement waren Fisherman’s Friend StrongmanRun, Deventer op Stelten, Call of the Mall, het World Food Festival en het European Youth Olympic Festival (EYOF). Deventer op Stelten ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor.
De jury verkoos Hotel Rotterdam/Wake up in it boven Welcome to the Village en Roof Garden Arnhem in de strijd om de Innovatieprijs. Zwarte Cross ontving de tweejaarlijkse Grand Prix.

Meer informatie: www.nationaalcongresevenementen.nl/nationale-evenementenprijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *