Duizenden gratis watertappunten erbij

De komende jaren worden er duizenden nieuwe gratis watertappunten in Nederland gerealiseerd. Dat liet een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Waterbedrijven (VEWIN), woensdag weten aan het ANP (gepubliceerd op nu.nl). Deze extra dienstverlening maakt een fiets en wandelgebied nog aantrekkelijker. De wandelaars van Wandelnet reageren al enthousiast op Twitter: “Wij zijn voor”.

Een watertappunt in het centrum van Antwerpen

De Vewin wil samen met tien aangesloten waterbedrijven zorgen voor een dicht netwerk van watertappunten in steden, en op het platteland bij knooppunten van fiets en wandelroutes. Zij zijn daarbij afhankelijk van gemeenten en andere partijen die de kosten voor plaatsing en onderhoud op zich willen nemen.

Geen probleem voor horeca
Horeca Nederland, die onlangs nog protesteerde bij de plannen van Groen Links voor gratis water in de horeca, heeft geen problemen met dit initiatief. De woordvoerder laat weten: “Mensen kunnen ook thuis hun bidon vullen met kraanwater, en horecabedrijven hebben hier geen kosten aan. Een aantal horecabedrijven doet zelfs actief mee aan dit soort initiatieven als Join the pipe en Fill the cup. Ook horecabedrijven die meedoen met het label ‘Fietsers welkom’ zorgen voor een watertappunt in hun bedrijf. Maar het moet vooral een vrije keuze blijven van de horeca-ondernemer om aan te sluiten bij dit soort initiatieven.”

Watertappunt bij horeca- of recreatiebedrijf?
De woordvoerder van het Vewin laat weten dat de waterleidingbedrijven in eerste instantie gemeenten benaderen om watertappunten te realiseren. Maar als horeca en recreatiebedrijven interesse hebben om een watertappunt als service aan te bieden, dan kunnen ook zij contact opnemen met een waterbedrijf in hun regio. Bij deze organisaties is de kennis aanwezig om een tappunt aan te leggen dat aan alle eisen voldoet; hygiëne, vandalismeproof, makkelijk schoon te houden e.d.. Met gemeenten worden o.a. servicecontracten afgesloten om de tappunten te onderhouden en in de winter af te sluiten i.v.m. de vorst.

Enkele organisaties die zich inzetten voor watertappunten:
http://jointhepipe.org/nl/
Dopper Watertappunten
www.allefietserswelkom.nl/
www.vewin.nl (met doorlinks naar locale waterbedrijven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *