Recordaantal zieke en gehandicapte mensen op vakantie met De Zonnebloem

De Zonnebloem helpt in 2012 een recordaantal van 8.300 fysiek beperkte en van intensieve hulp en zorg afhankelijke mensen aan een vakantie. Dat zijn er, ondanks de crisis, 300 meer dan in 2011. Deze organisatie is daarvoor wel afhankelijk van giften en bedrijven die willen meewerken aan een aangepast vakantieaanbod.

De vakantiegangers worden begeleid door bijna 8.000 vrijwilligers, waaronder ruim 3.000 verpleegkundigen en verzorgenden. De eerste 69 fysiek beperkte reizigers gooiden maandagmiddag 27 februari de ‘seizoens-trossen’ los aan boord van Ms. de Zonnebloem. Het aangepaste vakantieschip vertrok vanuit thuishaven Arnhem naar Duitsland voor zijn eerste van in totaal 42 reizen.

In het 50-ste vakantieseizoen van de Zonnebloem breekt niet alleen het aantal vakantiegangers alle records. Nooit eerder ook had de fysiek beperkte reiziger zoveel keuze in bestemmingen, excursieprogramma’s, vakanties voor speciale leeftijdsgroepen en vakantieduur. Zo komen er vier Nederlandse en drie buitenlandse bestemmingen bij, waardoor het totaal aantal op respectievelijk 19 en 18 komt. Met als meest in het oog springende nieuwkomer Bodrum in Turkije.

Formule 1-reis
Van de 8.300 vakantiegangers gaan er 3.000 mee op het vakantieschip van de Zonnebloem. De overige 5.300 nemen deel aan bus-, vlieg-, watersport- en campervakanties. Daarnaast is er keuze uit 5- tot 12-daagse vakanties en zijn er vakanties voor drie leeftijdscategorieën: alle leeftijden (vanaf 18 jaar), 40 tot 65 jaar en 18 tot 45 jaar. Opvallend ook is het aantal reizen met een thematisch accent. Met als grootste blikvangers Floriade-reizen, een Formule 1-reis naar de Grand Prix van Spa-Francorchamps, een wellness-vakantie, een sportieve vakantie en een kampeervakantie naar het Lowlands-festival in Biddinghuizen.

Tekort aan verpleegvrijwilligers
Alle mooie groeicijfers kunnen niet voorkomen dat de Zonnebloem ook dit jaar weer duizenden aanvragers teleur moet stellen. Voor de 8.300 vakantieplaatsen worden meer dan 12.500 aanmeldingen verwacht. Grootste struikelblok voor verdere uitbreidingen is het vinden van voldoende verpleegvrijwilligers. Op dit moment is er voor het komende vakantieseizoen nog een tekort van pakweg 200 verpleegkundigen en verzorgenden.

Sociaal netwerk
De Zonnebloem telt ruim 43.000 vrijwilligers die georganiseerd zijn in ongeveer 1.400 afdelingen. Zij bieden een sociaal netwerk aan zieken en gehandicapten, voor wie eenzaamheid dreigt. Behalve aangepaste vakanties, organiseren de vrijwilligers elk jaar ruim 312.500 dagjes uit voor bijna 150.000 fysiek beperkte mensen. Ook leggen ze 1,3 miljoen huisbezoeken af bij meer dan 72.500 zieken en gehandicapten.

Oproep aan bedrijven
De fysiek beperkte deelnemers aan de Zonnebloemvakanties betalen een marktconforme prijs. Vanwege de extra voorzieningen en noodzakelijke aanpassingen kosten onze vakanties echter veel meer. Bovendien gaat per hulpbehoevende vakantie één vrijwilliger als begeleider mee en het spreekt voor zich dat we de kost en inwoning van die vrijwilligers voor onze rekening nemen. Samengevat kosten deze vakanties meer dan reguliere vakanties en neemt De Zonnebloem alle meerkosten voor haar rekening. Dat is alleen mogelijk dankzij de bijdragen van de 600.000 donateurs, giften en sponsoring.

Ziet u nog andere mogelijkheden om De Zonnebloem te helpen? Neem dan contact op met Rene.Rijkers@zonnebloem.nl

 

Meer informatie:  www.zonnebloem.nl  /   de Zonnebloemvakanties 2012

Uw recreatiebedrijf toegankelijker maken? Bestel dan het boekje ‘Aan de slag met recreatie, zorg en toegankelijkheid

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *