Mega overname in portals van vakantiehuizen op komst

Expedia Inc, een van de grootste online aanbieders van vakanties, kondigt aan dat zij HomeAway willen overnemen. HomeAway is marktleider op het gebied van verhuur van vakantiehuisjes. Expedia vergroot daarmee haar grip op de internationale vakantiehuisjesmarkt. Met haar merk Hotels.com behoort Expedia ook tot één van de partijen die een stevige invloed heeft op de provisie-tarieven in de hotelmarkt.

expedia homeawayBeide bedrijven zijn genoteerd aan de Amerikaanse beurs Nasdaq. Er wordt een bedrag van 3,9 miljard Dollar genoemd als overnamebod. De directies van beide bedrijven hebben inmiddels overeenstemming bereikt. Aandeelhouders van HomeAway zijn nog niet overtuigd van het bod en kondigen een onderzoek aan naar o.a. de hoogte van het bod.

Expedia biedt op haar website o.a. vliegreizen, accommodaties, autoverhuur en nog meer dienstverlening aan. Naast de website heeft Expedia Inc diverse toonaangevende merken in haar portfolio, waaronder hotel.com, Trivago en Venere. Zie ook de onafhankelijke informatie op wikipedia
Ook HomeAway timmert stevig aan de weg in de markt van vakantiewoningen en heeft meer dan 1 miljoen vakantiewoningen in haar database. Ook HomeAway heeft in de loop der jaren al vele kleinere websites aan de keten toegevoegd. Wikipedia vermeldt dat deze keten goed is voor 40 websites in 22 talen en met een personeelsbestand van 1588 medewerkers (31-12-2013)

De hotelmarkt klaagt al jaren over de wurggreep die de grote internationale online boekingsplatformen hebben op de markt. In de markt voor vakantiewoningen zijn er zowel nationaal als internationaal meerdere partijen die de markt verdelen. Daardoor is de markt (nog) wel wat competitiever.

Op de Linked-in discussiegroep van internationale ‘Vacation Rental‘ eigenaren wordt vooral gelaten gereageerd. Men had dit zien aankomen en ziet de verdergaande clustering van bedrijven eigenlijk als onvermijdelijk.

Meer informatie:
Expedia Inc: persbericht waarin de overname wordt aangekondigd
HomeAway.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *