Meer duidelijkheid voor scholen over de Meivakantie

Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) stelt voor om de Meivakantie duidelijker vast te leggen. Scholen beslissen nu nog zelf of, en wanneer, zij de tweede week Meivakantie inplannen. Daar wordt vanaf 2018 één verplichte week en één facultatieve week (op datum) van gemaakt. Zowel RECRON als de ANVR reageren positief op het besluit, maar wel om verschillende redenen.

vakantie
Klaslokaal in Zuiderzeemuseum

Het voorstel
OCW zal voortaan data publiceren voor twee weken meivakantie. Een van die twee weken wordt als verplichte vakantieweek aangewezen. De andere week is facultatief. Scholen kunnen dan zelf kiezen of ze, naast de centraal vastgestelde week, nog meer dagen meivakantie inplannen in die tweede, facultatieve, week. Scholen blijven daarmee ruimte houden om hun eigen accenten aan te brengen. Scholen houden hiermee de vrijheid om de Meivakantie te beperken tot één week om daarmee vakantiedagen te sparen voor periodes die de voorkeur heeft voor een specifieke school of regio. De effecten zullen merkbaar zijn vanaf de meivakantie van 2018.

Voordelig voor binnenlandse vakanties
RECRON reageert positief op deze stap: “Een tweede week met adviesdata betekent dat scholen alle ruimte hebben om die tweede week te plannen wanneer zij willen. Onze branche is minder gebaat bij een verplichte tweeweekse meivakantie omdat we uit ervaring weten dat er dan meer mensen naar het buitenland gaan ipv op vakantie in eigen land. De trend is dat men vaker korter op vakantie wil en nu de tweede week niet vast staat, kunnen scholen ook kiezen voor een langere periode rondom Hemelvaart of Pinksteren, de traditionele momenten om ook in eigen land weg te gaan.”

Reiswereld wil ook graag keuzevrijheid voor ouders e kinderen
Ook de ANVR, de brancheorganisatie voor de reiswereld, noemt het voorstel van Dekker een stap in de goede richting. De ANVR hoopt dat voorgestelde adviesdata dan ook door de scholen wordt opgevolgd, zodat ouders met kinderen op verschillende scholen weten waar zij aan toe zijn. Voor de scholen heeft de ANVR een vervolgadvies: “Maak de precieze indeling van ‘wanneer school’ en ‘wanneer vrij’ eerder bekend maakt in plaats van aan het begin van ieder schooljaar. De ons omringende landen gaan ook graag met vakantie en dan is het goed als Nederlanders niet achteraan hoeven aan te sluiten, omdat ouders nog niet kunnen boeken vanwege het ontbreken van data.”

ANVR voorzitter Frank Oostdam ziet het liefst dat er nog een stap gezet wordt, namelijk vrijheid in keuze door de ouders: “Precies op het punt van vrije dagen zouden wij graag zien dat niet alleen de scholen, maar ook de ouders van de kinderen zèlf enkele vrije dagen kunnen vaststellen op momenten dat het hèn uitkomt; natuurlijk in overleg met de school.” Hierbij wordt niet alleen gedacht aan eventuele dagen vastplakken aan vakanties om files te mijden of langer weg te kunnen, maar ook om deze dag te kunnen inzetten bijvoorbeeld als een goede vriend trouwt of een andere belangrijke gebeurtenis plaatsvindt waarvoor de wet nu geen vrij geeft.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *