Het Kadaster maakt samen met het FD een analyse van de markt van vakantiewoningen

Het Kadaster heeft de cijfers over de Nederlandse vakantieparken op een rijtje gezet. Dat biedt weer nieuwe inzichten in deze markt. Het Financieel Dagblad (FD) is ook betrokken bij deze dataverzameling en publiceert een serie artikelen onder de noemer ‘Zomerserie Vakantievastgoed’ waarin duiding wordt gegeven aan de economische aspecten.

De zeven belangrijkste conclusies van het Kadaster:

 1. In Nederland zijn 5.100 vakantie- en recreatielocaties. Op ongeveer 4.700 daarvan staan 140.000 vakantiehuizen. 
 2. De meeste vakantiehuizen staan in gemeenten bij kust- en natuurgebieden. En dan vooral in Schouwen-Duivenland, Goeree-Overflakkee en Sluis. 
 3. De meeste vakantiehuizen blijken van particuliere eigenaren te zijn. Zelfs op de grote vakantieparken bezitten zij gemiddeld 60% van de aanwezige vakantiehuizen. De rest is van bedrijfsmatige eigenaren, zij bezitten vaak meerdere vakantiehuizen.
 4. Het aantal verkopen van vakantiehuizen steeg van gemiddeld 4.000 van 2017 tot en met 2019 naar bijna 8.000 in 2020. In 2021 daalde het naar 6.000. Mensen zijn recreatieve voorzieningen tijdens de coronacrisis meer gaan waarderen. De overwaarde en de lage rentes helpen ook. 
 5. Particuliere vakantiehuizen worden vaker en sneller verkocht als je dat vergelijkt met andere vastgoedmarkten. Van particuliere vakantiehuizen is de afgelopen 2 jaar maar liefst 15% verkocht aan een andere particulier. Voor particuliere koopwoningen is dat gemiddeld zo’n 4-5% per jaar. Op de agrarische markt is dat maar 1,9%. 
 6. Vakantiehuizen die particulieren kopen, kostten in 2021 gemiddeld € 182.000. In 2017 was dat nog € 145.000. Daarna stegen de prijzen met in totaal 25%. Deze prijsstijging blijft achter bij de prijsstijging van bestaande koopwoningen in dezelfde periode van 47%. 
 7. De grootste geldverstrekkers op de vakantieparken zijn grote banken als de Rabobank, ING, ABN AMRO en de Volksbank. Hun aandeel nam wel af van 75% naar 60%. Dit komt door de opkomst van andere binnen- en buitenlandse partijen, maar ook particuliere financiers.

Meer informatie: www.kadaster.nl/-/de-cijfers-over-nederlandse-vakantieparken-op-een-rij

Zomerserie Vakantievastgoed in het FD

Het FD bezorgt de recreatiesector deze zomer een reeks interessante artikelen waarin de markt voor vakantieparken en vakantiehuizen van verschillende kanten wordt belicht. In de zomerserie ‘Vakantievastgoed’ onderzoekt het FD de geldstromen achter de explosief gegroeide markt van vakantiewoningen en -parken. Voor dit unieke project is samengewerkt met het Kadaster, en zijn onder meer ruim 78.000 verkoopakten geanalyseerd tussen 2010 en 2021.

Dit onderzoek levert voor het eerst een landelijk beeld op van de omvang van de markt in vakantievastgoed, en de beleggers die hierin actief zijn.

Op 25 juli staan er inmiddels vier artikelen online:

 1. Markt voor Nederlandse vakantiehuisjes geëxplodeerd sinds corona-uitbraak
 2. Zo ziet de Nederlandse vakantiewoningmarkt eruit
 3. Onderhandse financiering van vakantiewoningen baart experts zorgen
 4. Een belegging in vakantiehuizen financieren? De bank slaat liever even over

Meer informatie: www.fd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *