Gemeente Amsterdam sluit 30 illegale hotels

De gemeente Amsterdam heeft tijdens de zomerhandhavingsactie 30 illegale hotels gesloten in de afgelopen drie weken. Ook worden er boetes opgelegd voor 216.000 euro. Deze actie maakt duidelijke dat naast de reguliere handhaving op de woningmarkt ook extra acties nodig zijn om de problemen rondom illegale hotels te bestrijden. Op een adres waren er maar liefst 56 slaapplaatsen en voldeed het pand niet aan de brandveiligheidsvoorschriften.

geslotenWethouder Laurens Ivens (Bouwen & Wonen): “De illegale hotels in de stad zorgen voor minder woningen, overlast en brandonveiligheid. Daar moet een einde aan komen”

Als tijdens een controle een pand niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften wordt het onmiddellijk gesloten en krijgt de eigenaar een boete. In andere gevallen worden boetes opgelegd voor het oneigenlijk gebruik van een woning en moet de eigenaar zijn illegale hotel activiteiten staken. Tijdens deze actie zijn er op 45 woningen, met in totaal 401 slaapplaatsen voor toeristen, overtredingen geconstateerd.

De gemeente pakt illegale hotels en pensions die brandonveilig zijn streng aan. Amsterdam is een gastvrije stad en toeristen moeten hier op een veilige en prettige manier kunnen verblijven. Het afgelopen jaar zijn er tijdens eerdere handhavingsacties 92 illegale hotelappartementen gesloten met in totaal 250 slaapplaatsen.

Het aantal meldingen van overlast door illegale hotels is toegenomen en de resultaten van de zomerhandhavingsactie laten zien dat het een hardnekkig probleem is. Daarom gaat dit college extra werk maken van woonfraude.

Bron: gemeente Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *