Eerste vakantiecoach van Nederland lost praktische problemen op

Trudy van Bochove geeft invulling aan een nieuw beroep: vakantiecoach. En recreatiepark De Boshoek in Voorthuizen heeft haar meteen in dienst genomen. Praktische problemen worden zo opgelost, en als mensen willen, dan kunnen ze ook hun verhaal bij haar kwijt.

vakantiecoach“Vakantie is emotie, beleving, en daar wordt altijd erg naar uitgekeken”, zegt Trudy van Bochove. “Het houdt veel meer in dan even op een andere plek zitten. Mensen kijken of een relatie levensvatbaar is of beginnen er een, of samengestelde gezinnen kijken hoe ze met elkaar opschieten. Je hoort vaak dat mensen de eerste paar dagen ziek zijn omdat het lijf moet wennen aan de ontspanning. Op vakantie ligt vaak een sterke lading.” Marketingmanager Rick Otter: “Wij misten iemand die zich met de gasten bezighoudt. In feite is Trudy een gastvrouw met coachingskills. Ze laat mensen welkom voelen en lost praktische problemen op, maar de toegevoegde waarde van haar is dat zij als coach frustraties wegneemt.”

“Een pan met krassen bijvoorbeeld kan zo vervangen worden”, zegt Trudy, “maar als coach hoor je al snel of er meer schuilt achter een ergernis.” Ook problemen van de samenleving kunnen het park binnendruppelen. “Ik zag een man om wie iedereen een boog maakte. Kaarsrecht en opgeblazen liep hij rond, zo kwaad was hij. Nu bleek zijn puberdochter via Facebook lastig gevallen te worden door een veel te oude man. Hij was hartstikke bezorgd als vader. Ik gaf hem de nodige aandacht voor zijn probleem en uiteindelijk werd er praktisch gehandeld: hij liet zijn dochter het contact via de smartphone blokkeren. Er zijn dus ook problemen die niets met het park te maken hebben, maar die er wel voor kunnen zorgen dat mensen hun vakantie afbreken. Mijn proactieve houding zorgt ervoor dat gasten het enorm waarderen dat er aandacht is voor wat zij ervaren op het park.

“De volgende stap is nu om ervoor te zorgen dat alle gasten zoveel mogelijk uit hun vakantie halen”, zegt Rick. “Het mooiste zou zijn als gasten zelf tips geven om het park te verbeteren, onze faciliteiten beter benutten en maximaal profijt hebben van hun verblijf.” “Dat kan al heel eenvoudig met het bedenken van activiteiten of producten die voor verbinding en aandacht voor elkaar zorgen.”, vult Trudy aan. “Zo is er een speciaal tafelkleed ontworpen waarop je Met je gezin of partner met een stift speelse vragen kan beantwoorden. Een tafelkleed wat uitnodigt om met elkaar te praten. Zoals: wat ga je doen vandaag wat je nog nooit eerder gedaan hebt? Heb je elkaar al een complimentje gegeven?’ En omdat je alles kan uitvegen, kun je het kleed de volgende dag opnieuw gebruiken. Zo word je ’s ochtends steeds op ideeën gebracht om volop te genieten van de dag.”

Vernieuwend
Het concept van de vakantiecoach is zo vernieuwend dat coachings- en toerismeorganisaties al overwegen om vakantiecoaching als cursus of opleiding aan te bieden. Ook andere parken kijken met belangstelling naar deze functie. Bovendien wordt onderzocht om dit idee in te zenden voor de innovatieprijs van de ANWB.

Meer informatie: www.deboshoek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *