Center Parcs steeds meer op zoek naar private investeerders

Na een succesvolle opknapbeurt van Port Zelande, vooral gefinancierd door particuliere investeerders, wil Center Parcs deze werkwijze ook gaan toepassen op meerdere parken in België, Nederland en Duitsland. De grondige renovatie van de cottages gaat altijd gepaard met een opknapbeurt van de centrumvoorzieningen.

port zelande2Investering in renovatie
Met de opknapbeurt van diverse parken in België, Nederland en Duitsland is een bedrag gemoeid van 400 miljoen euro. Zo blijkt uit een artikel in het FD. “De opknapbeurt is bijzonder grondig”, laat Enrico de Koster, verantwoordelijk voor Center Parcs vastgoed in de Benelux en Duitsland, ons weten: “De cottages worden volledig gestript en opnieuw ingericht. Er is bijna sprake van nieuwe vakantiehuizen. Daarbij wordt ook gekeken naar de centrumvoorzieningen in de parken die we onder handen nemen. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld een nieuwe Dome gebouwd in park Heijderbos en in Port Zelande zien de centrumvoorzieningen er inmiddels weer als nieuw uit.” De particuliere investeerder wordt volledig eigenaar van de opgeknapte cottage.

Rendement en de markt
De keuze om particuliere investeerders te betrekken bij de renovatieplannen heeft voor een belangrijk deel te maken met de marktomstandigheden. De Koster: “De lage rendementen op spaargeld zorgen er voor dat mensen met geld op zoek gaan naar alternatieven. Center Parcs kan zo’n 5% rendement garanderen. Center Parcs is bovendien een sterke formule met een prima bezetting van de parken. Dat zorgt voor vertrouwen bij de beleggers.” Op dit moment zijn de ruim 7000 cottages die gerenoveerd moeten worden vooral in handen van institutionele beleggers. Center Parcs wil dat op termijn zo’n 60 a 70% van deze vakantiewoningen in handen komen van particuliere beleggers. De ervaringen die zijn opgedaan bij de opknapbeurt van Port Zelande waren dermate positief dat men deze lijn, van betrokken particuliere financiers, wil voortzetten en versnellen.

Met ingang van 1 januari 2016 is er een nieuw kantoor opgezet voor de vastgoedactiviteiten van Pierre & Vacances / Center Parcs in de regio Benelux, Duitsland en Scandinavië. De activiteiten worden uitgevoerd vanuit het Zeeuwse Goes.

trendlijn bezetting bungalows (ZKA)
Trendlijn bezetting bungalows (ZKA)

Bungalowmarkt
“De rendementen in de bungalowmarkt in Nederland staan onder druk. Dat komt vooral omdat er de laatste jaren veel is bijgebouwd.” vertelt Merlijn Pietersma van adviesbureau ZKA leisure. “Ik snap dan ook goed de beslissing van Center Parcs om vooral te investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit (nog meer huisjes.) Daarmee bescherm je je concept.” Ook De Koster ziet dat de markt zeer competitief is: “Maar de bezetting bij Center Parcs loopt, tegen de markttrend in, niet terug.” Pietersma ziet dat vooral oudere parken het zwaar hebben en stelt dan ook de open vraag: “Met deze investeringsronde zullen de parken voorlopig goed in de markt liggen. Heeft men ook goed naar de toekomst gekeken? Want over een jaar of zes komt er weer een volgende investeringsronde aan om de huisjes up to date te houden. Bij veel parken met een brede vereniging van eigenaren is het lastig om de benodigde beslissingen te nemen.”

Zie ook artikel (maart 2015): Center Parcs verkoopt cottages om parken op te knappen

Meer informatie: www.centerparcs-vastgoed.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *